Турската лира поскъпна спрямо долара до тримесечен максимум на фона на нормализацията на отношенията на Анкара със САЩ и заради включването на страната сред 8-те държави, временно освободени от санкциите срещу Иран.

В понеделник турската валута рязко качи стойността си до 5,3017 лири за долари и 6,0528 лири за евро. Това е най-високият курс на лирата спрямо долара и еврото то 9 август насам. В средата на същия месец турската валута се срина до рекордни дъна съответно 7,1400 лири за долара и 8,0800 лири за евро. Във вторник турската валута се търгува по отношение на американската по 5,34 лири за долар.

Рязкото поскъпване на турската лира стана факт, въпреки че годишната инфлация в страната нарасна през октомври над 25% за пръв път от 15 години насам. На заседанието си през миналия месец Централната банка обаче остави лихвените ставки непроменени, но след като през септември тя увеличи съществено основната лихва с 6,25 процентни пункта до 24%.

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Най-много поскъпват обзавеждането, транспорта и жилищата

В рамките на последните няколко седмици турската лира успя да възстанови част от големите загуби през тази година заради подобряващите се отношения между Анкара и Вашингтон, след освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен от Турция в тероризъм. След освобождаването на пастора на 12 октомври курсът на лирата се покачи с 11 процента. Преди няколко дни Министерството на финансите на САЩ обяви, че са вдигнати наложените преди време санкции спрямо двама турски министри.

Високите лихвени ставки на централната банка и нормализацията на отношенията между Турция и САЩ помогнаха за укрепването на лирата през последните месеци след резкия спад през първата половина на годината. Турската лира нарасна с близо 15% през октомври, въпреки че все още е обезценена с 30% спрямо долара от началото на 2018 година.