След няколко поредни исторически спада през последните седмици след рокадите в правителството през миналата седмица турската лира записа най-добрата си седмица от две десетилетия насам. Тя обаче може да се окаже крайно недостатъчна, за да върне доверието на инвеститорите към валутата.

Търсенето на щатски долари от страна на местните компании и физически лица не се е забавило въпреки подема на лирата от над 10%, показват данните на петима независими търговци с валута в страната.

Успоредно с това ралито на компанията остана на пауза в понеделник с леко понижаване от 0,9% до 7,7257 лири за долар, съобщава Bloomberg.

"Докато чуждестранните инвеститори увеличиха вложенията си в турска лира на фона на сигналите, че президентът Реджеп Ердоган няма да попречи на дългоочакваното увеличаване на лихвените проценти през тази седмица, местните компании се възползваха от възможността да купят повече щатски долари със засилилата се местна валута", посочват търговците.

Междувременно данните показват, че депозитите в чуждестранна валута са се увеличили с над 1,5 милиарда долара само през първите три дни на миналата седмица.

Успоредно с това турските компании имат дългове в размер на почти 53 милиарда долара в чуждестранна валута, които са с падеж до края на годината, сочат изчисленията на централната банка.