Турция е на финалната права по пътя към активирането на своя план за разхлабване на правилата за внос на злато в страната. И това е добра новина за нацията, която е сред най-големите купувачи на скъпоценния метал в света.

Турското министерство на финансите работи върху промени, които биха позволили сертификацията и стандартизацията на нерегистрирано злато, внасяно в страната от физически лица, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

За страна, която успява да добива много малка част от общия обем злато, изкупуван там, импорта на метала от други пазари е единственият начин да задоволи търсенето на бижутерийния пазар. Това е не по-малко важно за домакинствата, които разчитат на златото на фона на поевтинялата местна валута.

Освен с това турците традиционно си подаряват метала по различни поводи като сватби и церемонии по обрязване.

За първите девет месеца на 2019 година търсенето на злато в южната ни съседка се е увеличило с 3,7% в сравнение със същия период на предходната година.

През 90-те години в страната работеше Истанбулската златна борса, която помагаше цените на местния пазар да вървят в съответствие с тези на международния. Тя спря работа след 2000 година, когато към Истанбулската фондова борса беше създаден пазар за ценни метали и диаманти.

Златото е новата мания на Източна Европа

Златото е новата мания на Източна Европа

Страните от региона активно работят за увеличаване на размера на резервите си

Интересът към жълтия метал през тази година е сериоден не само за Турция, но и за много държави от Източна Европа. Полша си върна от Великобритания около 100 тона от скъпоценния метал и това я превърна в 22-рата държава в света по размер на резервите и в лидер в региона.

В Словакия бившият премиер Роберто Фико, който има реален шанс да се завърне отново на власт, настоява пред парламента да застави централната банка да върне златните резерви, също съхранявани на Острова.

В допълнение Унгария е активен купувач, като през миналата година увеличи резервите си десетократно. А в Сърбия президентът Александър Вучич поиска от Централната банка да увеличи техния обем и да купи 9 тона злато през октомври.