Турската централна банка повиши основния си лихвен процент с 2 процентни пункта до 19%, предаде Hurriyet. Това е доста над предварителните очаквания на пазарите.

Този ход цели да повиши продължаващата галопираща инфлация в страната, тъй като именно с такава политика председателят на Федералния резерв през 80-те години Пол Волкър спря изстрелването на потребителските цени в САЩ.

Освен това централната банка на южната ни съседка ще свие паричното предлагане, тъй като през февруари индексът на потребителските цени продължи да расте и достигна 15,6%. При конкретни групи потребителски стоки, като хранителните продукти, поскъпването гони исторически рекордни стойности. От институцията се опасяват, че тенденциите за повишаване на цените глобално ще окажат допълнително негативно отражение върху представянето им в Турция.

От финансовата институция искат да поддържат лихвата висока, а паричното предлагане - свито, поне до края на годината.

При предишния опит лихвата да бъде увеличена, пазарите реагираха негативно, защото през 2020 г. централната банка на страната изчерпа огромна част от валутните си резерви, за да контрира последиците от собствените си политики. Да видим дали този път ще е различно.