Венецуела ще остане най-големият риск сред водещите производители на петрол и тази ситуация няма да се промени скоро, смятат от International Energry Agency (IEA) в последния си доклад.

"Без промяна от страната на другите страни-производителки, която да компенсира, изглежда възможно латиноамериканската страна да бъде последната капка, която ще прати пазара в дефицит", смятат от базираната в Париж организация.

Венецуела има най-големите в света резерви на петрола, но производството върви надолу през последните години. Държавата продължава да е в икономическа криза, предизвикана от години лошо управление и засилена от срива на цената на петрола в средата на 2014 година.

Така след години намаляване на производството се очаква до края на 2018 година то да се срине до 1,38 милиона барела дневно - или най-ниското ниво от 70 години насам, ако изключим 2002-2003 г., когато секторът бе раздиран от стачки.

IEA повиши прогнозата си за търсене на петрол до 99,3 милиона барела дневно в света през 2018 година. Организацията обаче предупреждава, че протекционизмът на САЩ може да удари икономическия ръст и това да намали нивата на търговия и търсене на "черното злато" - особено при превозите на товар по море.

От средата на миналата година цената на петрола се покачи с 43% до 65 долара за барел днес.

Основен двигател на покачването е споразумението между страните от ОПЕК и Русия за намаляване на добива от януари миналата година.