Огромни суми свободни пари се съхраняват в японските банки - техният обем надвишава БВП на всички страни в света с изключение на САЩ, Китай и Япония. Това са паричните резерви на националните компании. Изглежда, че за мнозина това е доказателство за успех и стабилност. Но всъщност, както отбелязва Bloomberg, най-често това говори за пропуснати възможности.

Според агенцията компаниите, които търгуват в Япония, държат до 506,4 трилиона йени ($ 4,8 трилиона) налични пари, най-високото ниво, регистрирано досега. Сумата се е утроила от март 2013 г., когато Шинзо Абе отново дойде на власт, обявявайки война на излишното натрупване.

Докато самите компании гледат на тези парите като предпазна въздушна възглавница за черни дни, инвеститорите не харесват такъв вид спестявания. Те смятат, че ръководството на компанията трябва или да ги влага в по-нататъшно развитие, или да ги разпределя между акционерите.

Една от ключовите точки на политиката на Aбe бе необходимостта да се убедят или принудят ръководствата на компаниите да не слагат парите "на рафта", тоест в банкови сметки, а да използват капитала по наистина продуктивен начин.

И в крайна сметка не може да се каже, че усилията на японския премиер са били съвсем напразни. Компаниите започнаха да осигуряват на своите акционери по-голяма рентабилност поради факта, че от 2014 г. правителството на Абе установи нови правила за инвеститорите и мениджърите. Но както казва пред Bloomberg, ръководителят на изследователския отдел на Jefferies Japan Ltd. Zuhair Khan, те разпределят само около 40% от печалбата сред акционерите, когато могат да си позволят да повишат тази граница до 70%.

Според Феликс Лам, старши мениджър на фондовия портфейл на Азиатско-Тихоокеанския фонд в BNP Paribas SA, причината за нарастващите депозити в никакъв случай вече не са прекалено предпазливите изпълнителни директори. По думите на експерта увеличаването на паричните резерви зависи повече от повишаването на печалбите. Печалбата за акция на компаниите в бенчмарковия индекс на Topix през второто тримесечие на тази година нарасна с 80% в сравнение с трите последни месеци на 2012 г., сочат данните, събрани от Bloomberg.

"Причината за високото ниво на парична наличност в момента не е консервативното управление. Това е резултат от подобряването на ключовите показатели, казва Лам пред агенцията. През последните три фискални години обратното изкупуване на акции в японски компании достигна рекордни резултати и те се финансират главно от собствените им баланси, а не от дълг. "

Според оценки на Goldman Sachs Group Inc., обемът на обратно изкупуване, обявен от компании, регистрирани в Япония, нарасна до около 60 милиарда долара през 2018 година. През първите пет месеца на тази година той вече достигна около 50 милиарда долара, като компании като Sony Corp. и SoftBank Group Corp. обявиха планове за рекордно изкупуване.

В същото време, според Societe Generale SA, през 2019 г. компаниите изплащат дивиденти в размер на 8,4 трилиона йени.