Китай разшири мерките за защита на юана, защото икономиката на страната изпитва все по-големи затруднения и е все по-малко конкурентна на другите големи икономики. Пекин ще повиши разходите за финансиране на офшорния пазар, за да свие късите позиции, поставяъки нов рекорд с по-големия от очакваното референтен курс на валутата, съобщава Bloomberg.

Според анализатори мерките имат за цел по-скоро да забавят темпа на обезценяване на юана, отколкото да предизвикат трайно поскъпване.

Снимка 619651

Източник: iStock

Прогнозите на JPMorgan Chase & Co, Nomura Holdings Inc. и UBS Wealth Management са за по-нататъшно отслабване на валутата през годината. На 22 август офшорният юан поевтиня и се върна към дъното от 2023 г., което достигна миналата седмица.

Доларът вече не е най-търгуваната валута в Русия - китайският юан я измести

Американската валута вече не е най-търгуваната в Русия - ето коя я измести

Кремъл и руските компании да пренасочват външнотърговските си транзакции в тази валута

Според търговци разходите за финансиране са се повишили през последните дни, като оскъпяват залагането срещу юана от страна на спекулантите.

Китайската валута е под натиск от месеци, защото китайската икономиката изпитва затруднения, а намаляването на лихвените проценти от страна на Китайската централна банка (PBOC) разшири осезаемо разликата в доходността спрямо САЩ.

Според финансисти, намаляването на финансирането на междубанкови лихвени проценти (CNH) може да бъде тактически инструмент и средство за сигнализиране, но едва ли ще бъде самостоятелен инструмент.

На този фон двугодишните щатски държавни ценни книжа носят с около 290 базисни точки повече от китайските държавни облигации със сходен матуритет, което е най-широкият спред от 2006 г. насам.

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите икономики по света

Втората по големина икономика в света изглежда поразително слаба