В хода на валутната търговия в петък щатският долар се обезценява по отношение на повечето основни световни валути, търговците внимателно следят ситуацията в Украйна.

Междувременно юанът набира позиции спрямо долара на фона на очакванията, че Китай е по-способен да се справи с външни шокове, отколкото другите големи икономики в света. Според анализатори от Mizuho Bank огромният вътрешен пазар и добре установените вериги за доставки ще помогнат за защитата на китайската икономика от външни сътресения. Освен това западните санкции могат да принудят руските компании да започнат да диверсифицират активите си в полза на юана, смятат анализатори.

Офшорният юан в четвъртък затвори търговията на ниво 6,312 за долар в четвъртък, след като достигна четиригодишния връх от 6,308 за долар през предходната сесия.

Към 10 часа българско време общата валута се засили с 0,17%, като еврото струва на валутния пазар 1,1210 долара в сравнение с 1,1192 долара в края на предишната сесия.

Цената на американската валута в тандем с японската в същото време възлезе на 115,29 йени срещу 115,53 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък, днес йената поскъпна с 0,21%.

Британската лира стерлинг в петък сутринта поскъпна с 0,35% - до $1,3418 за един паунд, а австралийският долар - с 0,49% - до $0,7198.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес падна с 0,29%, по-широкият доларов индекс на WSJ се понижава с 0,26%.

Москва започна широкомащабна военна операция в Украйна. В отговор САЩ, ЕС, Обединеното кралство и редица други западни страни обявиха въвеждането на икономически санкции срещу Русия и руски компании.

Освен това този фактор, участниците на валутния пазар оценяват бъдещите перспективи за паричната политика в САЩ и еврозоната. Анализаторите очакват Федералният резерв да повиши основната лихва през март, а Европейската централна банка - преди края на тази година на фона на нарастващия инфлационен натиск.