Фючърсите на суровия петрол се увеличиха с 22% от юни насам, повишавайки цената до около 52 долара за барел.

Това е добре дошла за ОПЕК, която се опитва да изтласка свръхпредлагането от пазара, който все още се възстановява от драматичния колапс на цените през 2014 г.

Съществуват два основни фактора, които помагат за настоящите по-високи цени на суровия петрол:

Заплахите в Близкия Изток

Огромни нефтени находища са разположени под земя в Северен Ирак, който в момента се управлява от полуавтономисткото регионално правителство на Кюрдистан.

Кюрдите, които отдавна искат да имат собствена държава, проведоха спорен референдум за независимост. Този ход разгневи както Турция, така и Ирак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да затвори тръбопровода, който пренася петрол от Северен Ирак до турското пристанище Чейхан. "Държим клапата. И във всеки момент момент можем да я затворим", предупреди Ердоган в понеделник.

На следващия ден той заяви, че няма да се поколебае да предприеме и военни действия, ако кюрдите не се откажат от плановете си за независимост.

Иракски Кюрдистан произвежда около 650 хил. барела на ден, 85% от които преминават през турски тръбопроводи. "Ако турците решиха да намалят потоците суров петрол, това би създало шок, върху който пазарите в момента ценообразуват", каза Хюсеин Сайд, главен пазарен стратег на FXTM.

"Мисля, че това ще бъде само временна заплаха, тъй като независимостта няма да се случи за една нощ, а членовете на ОПЕК бързо ще покрият недостига", добави той.

Балансиран пазар

Другите основни доставчици в ОПЕК през ноември се съгласиха да намалят производството, за да поддържат цените. Съществуваха притеснения дали обединението ще удължи ограниченията след поставения срок - март 2018 г., но те не се оправдаха.

Въпреки това има признаци, че пазарът вече е балансиран. ОПЕК съобщи в петък, че коалицията е регистрирала най-високото си ниво на съответствие до момента през август. А търсенето се засилва.

Международната агенция по енергетика също го потвърждава. Според нея търсенето нараства много силно през второто тримесечие, особено в развитите икономики. Агенцията увеличи прогнозата си за ръст на търсенето за 2017 г. до 1.6 милиона барела на ден.