Надали би могло да има по-лошо начало на годината от това за турската лира. Поевтинялата значително през предходните 12 месеца валута продължи спада си и през януари 2017 година.

Само за първите осем дни на търговия през месеца лирата е изгубила 8,6% от стойността си, което заедно със спада от 2016 година прави 17% надолу. Вчера валутата падна до историческо дъно спрямо долара.

Турската лира с ново дъно - най-ниската стойност в историята спрямо долара

Турската лира с ново дъно - най-ниската стойност в историята спрямо долара

Валутата потъва все повече

Това нарежда турската лира на първо място като най-лошо представящата се валута за новата година, следвана от мексиканското песо, "закъсало" след избирането на Доналд Тръмп за нов президент на САЩ.

Снимка 272316

Източник: Bloomberg.com

В свой анализ от Bloomberg посочват и основните причини за краха на турската валута:

Пасивност от страна на централната банка

Експертите смятат, че Централната банка на Турция се бави с промените в паричната си политика на фона на първия спад на икономиката от седем години насам и политическия натиск от друга. От ръководството на финансовата институция намекнаха, че може да няма повишаване на основните лихви преди време.

През последните години от централната банка не са правили особени промени в монетарната си политика въпреки осезаемия спад на курса на лирата със средно около 15% на година. През миналия месец бяха запазени нивата на лихвите въпреки че ФЕД увеличи своите, което оказа натиск върху турската валута.

Инфлация

Слабата лира доведе до увеличение на инфлацията. Ръстът на потребителските цени за последния месец достигна 8,53%, което е с над 3,5 процентни пункта над нивото, заложено от централната банка. От UniCredit прогнозират, че инфлацията ще скочи до 12% през тази година, като съветват инвеститорите да се въздържат от купуване на местни валутни облигации.

Снимка 272319

Източник: Bloomberg.com

Недоверието на турците към лирата

На 2 декември президентът Реджеп Ердоган призова турците: "Тези с валута под дюшека трябва да обърнат своите пари в злато. След това те трябва да обърнат златото в лири". Всички, които са приели призива му, трябва да са загубили около 6,6% от стойността на спестяванията си. Данните за валутните депозити обаче показват, че малко хора са се вслушали в думите му.

Снимка 272318

Източник: Bloomberg.com

Корпоративният дълг

Задлъжнелите турски корпорации заложиха сериозно на кредити в чуждестранна валута. Сега компаниите се затрудняват още повече с изплащането на растящите си задължения във валута. Разликата между пасивите и активите на корпоративния сектор в чуждестранна валута е скочила до рекордните 213 милиарда долара през септември.

Снимка 272317

Източник: Bloomberg.com