Спот цената на златото нарасна с 0,37% след началото на търговския ден в понеделник, достигайки цена от 1511,38 долара за тройунция. Фючърсите на благородния метал също отбелязаха нарастване, като цената на доставка след тридесет дни се покачи с 0,06%, а шестмесечната - с 16,13%. Това продължава тренда на покачване на цената на златото, започнал от месец май, когато тройунция от метала се търгуваше срещу 1273 долара. Според икономиста от OCBC Bank Хоуи Лий, цитиран от Reuters, цената на благородния метал не се очаква да се понижи под 1500 долара за тройунция в краткосрочен план. След като по време на търговията среброто достигна до двуседмично дъно от 17,89 долара за тройунция, металът в крайна сметка също отбеляза поскъпване от 1,39% до 18,37 долара за тройунция.

В разгара на търговската война Пекин е увеличил златните си резерви с близо 100 тона

В разгара на търговската война Пекин е увеличил златните си резерви с близо 100 тона

Само през август резервите на Китай са нараснали с близо 6 тона

Икономистът от Commerzbank Ойген Вайнберг посочва пред Reuters, че цените на благородните метали на пазарите в момента се движат основно от очакванията на инвеститорите за нови дози количествени улеснения от големите централни банки по света. Очаква се Европейската централна банка първа да обяви увеличаване на програмите си за стимулиране на икономиката по-късно през седмицата, а Японската централна банка да отговори на ревизираните в посока надолу данни за капиталовите разходи на компаниите и експорта чрез допълнително понижаване на основните лихвени проценти през октомври. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи, че централната банка ще "действа както е подходящо" по време на следващата среща на борда, която ще се състои на 17 и 18 септември. Пазарите обаче очакват Федералния резерв да предприеме мерки на заседанието си в светлината на последните данни за забавящото се производство и заетостта в страната.

Същевременно борсите в САЩ отчетоха ръст по време на търговията в понеделник. Dow нарасна с 52 пункта (0,2%), S&P 500 - с 9,37 пункта, а Nasdaq - с 16,63 пункта.