Цената на спот търгуваното злато падна с 15,6 пункта или 0,85% до $1860,58 за тройунция към 9,34 часа българско време в понеделник, тъй като апетитът за щатските "зелени пари" беше засилен на фона на оптимистичните американски данни, информира Trading Economics.

Фючърсите за злато на борсата COMEX в Ню Йорк в понедлник паднаха с 0,7% до 1866 долара за унция. Среброто днес сутринта се търгува по 27,89 долара за унция, паладият поевтинява с 0,1% до 2,773,52 долара за унция, докато платината потъна с 0,5% до 1143,89 долара, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските настроения на Университета в Мичиган надминаха пазарните очаквания, докато исканията за безработица паднаха до ново ниво преди пандемията. На всичкото отгоре пазарите се успокоиха по отношение на високите данни за инфлацията, публикувани в четвъртък в САЩ, осмисляйки мнението на Федералния резерв, че вероятно това ще бъде временен пробив поради дисбаланси в търсенето и предлагането.

Инвеститорите сега насочват вниманието си към решенията за паричната политика от заседанието на Фед по-късно през седмицата, с очакванията централната банка да продължи да остане ултра стимулираща, докато икономиката не се възстанови допълнително.

Благородният метал изигра решаваща роля като актив за хеджиране на ускоряващата се инфлация. И все пак златото е поевтиняло с около 0,6% миналата седмица, което е най-големият му седмичен спад от март.

Златото е привлекателна инвестиция през периоди на политическа и икономическа несигурност. Половината от потреблението на злато в света е в бижутерията, 40% в инвестициите и 10% в индустрията. Най-големите производители на злато са Китай, Австралия, САЩ, Южна Африка, Русия, Перу и Индонезия. Най-големите потребители на златни бижута са Индия, Китай, САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ.

Златото се търгува най-вече на извънборсовия пазар в Лондон, американския фючърсен пазар (COMEX) и Шанхайската борса за злато (SGE). Цените на златото, показани в Trading Economics, се базират на извънборсовия пазар за разлика CFD финансовите инструменти.