Цената на златото в понеделник сутринта се покачва, преминавайки психологическата граница от 2000 долара за тройунция. Инвеститорите обръщат внимание на новините от банковия сектор в Европа и САЩ, оценявайки икономическите перспективи и възможността от рецесия във водещите държави.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства със 33,3 долара, или с 1,7%, до 2006,80 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 2006,43 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се вдигна с 0,05% до $22,58 за унция.

Миналата седмица златото получи подкрепа поради нестабилността на пазара, свързана с опасенията около банковия сектор. По-рано през март няколко американски банки бяха затворени, което засегна банковия сектор на страната, а след това разпродажбата на акции засегна и европейския регион, особено Credit Suisse.

В неделя стана известно, че UBS, най-голямата банка в Швейцария, придобива Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка (3,2 милиарда долара). В същото време властите на страната ще отпуснат гаранция от 9 млрд. швейцарски франка (повече от 9,7 млрд. долара) на UBS за покриване на потенциални загуби на Credit Suisse."Участниците в борсовата търговия все още не са напълно убедени, че последните правителствени мерки могат да овладеят допълнителен спад в банковия сектор. Сега инвеститорите обмислят дали да купуват при спад", каза анализаторът на IG Йеап Джун Ронг пред Bloomberg.