Влезте в хола си. Огледайте се. Спомнете си как е изглеждал преди 10 години. Сега - преди 20. Вероятно няма друг електроуред в помещението, който да се е променил толкова много за това време, колкото телевизорът.

В началото на новия век моделите с кинескопи бяха в своя технологичен зенит. Качеството на аналогово предаваните картина и звук беше такова, че по-скоро бяхме свикнали да ги търпим - а и много недостатъци не правят такова впечатление при масов размер на екраните от около 21 инча. Самите телевизори изглеждаха, ако не грозно, то поне невдъхновяващо и поради тази причина често интериорът ги поставяше някак встрани.

Широкоекранните LCD и плазмени модели дойдоха по-масово декада по-късно и донесоха със себе си HDTV картината с повече детайли и по-големи размери. Телевизорите започнаха да заемат все по-централно място в модерния дом - тенденция, която продължи и с идването на 4K. Прогресът обаче не стихва.

Снимка 618388

Източник: Samsung

Днес не можем да си представим да гледаме любимото си телевизионно и дигитално съдържание без най-високи детайли и пространствен звук. За тези, които търсят най-високото постижимо качество, Samsung предлага новите си 8K Neo QLED телевизори (QN900C/QN800C/QN700C) - огромни екрани с огромна резолюция за мащабно потребителско изживяване.

8К - що е то?

Терминът 8K се използва за изображение с приблизително 8000 пиксела ширина. Говорим за 4 пъти повече информация от 4K - а това сякаш до вчера беше бъдещият еталон за ултра детайлно видео.

Нека да си представим 8K като отделни кадри - например, 50 в секунда. Всеки от тях е и 33-мегапикселова снимка - ако имате достъп до съответното оборудване, можете да си ги разпечатате на размер... 3 метра на 2 метра и то с качество като на плакат.

8K телевизорите вече са тук. Какви са предимствата им?

8K телевизорите вече са тук. Какви са предимствата им?

Бъдещето на технологията

Да оставим настрана фотографията и да си поговорим за телевизори - нови и стари. За да докарате детайла на един 8K модел, ще трябва да построите видеостена с приблизително... 100 от старите с кинескоп. Можем само да пожелаем успех в свързването им.

Снимка 618384

Източник: Samsung

Иначе казано, 8K постига детайлност, каквато при движещи се картини можем уверено да заявим, че не сте виждали. Тук не говорим само за пиксели - динамиката на картината и дълбочината на звука също се качват на следващо ниво с помощта на по-модерните алгоритми за компресия, които 8K предлага.

Обратната страна на медала са наистина огромните изисквания към мрежата, по която ще се предава съдържанието с толкова високо качество, а също и към екраните, които трябва да покажат милионите пиксели с най-висока резолюция. Дълги години единственото по-скъпо от гледането на 8K бяха създаването му и последващата дистрибуция.

Създадоха първия монитор с резолюция 8К

Създадоха първия монитор с резолюция 8К

17,3-инчовият екран на Japan Display има плътност 510 ppi

Всъщност, доскоро даже в Холивуд блокбастъри с мултимилионни бюджети се монтираха в 4K и се финализираха със специалните си ефекти в 2K резолюция - просто цената и загубата на ценно време бяха прекалено високи, за да се използва 8K.

Сега ситуацията е съвсем друга. Можем просто да извадим от джоба своя смартфон (например, Galaxy S23 Ultra), да го свържем с телевизора и да пуснем 8K клип, който сме заснели по-рано през деня в парка. След това с едно натискане на дистанционното превключваме любимото си мултимедийно съдържание от някоя от платформите, които поддържат 8K - днес са YouTube и Vimeo, но според различни анализатори още догодина и Netflix може да предложи своя каталог с най-високо качество.

Защо екранът трябва да е голям

8K картината изисква мащаб, както повечето технологии от ново поколение. - И един наистина качествен 4K телевизор като новия Samsung QN95C ще е повече от достатъчен, за да се насладите на прекрасно телевизионно изживяване. Ако обаче искате панел, който е над 75 инча, то всеки пиксел е от значение.

А има много причини да искате нещо такова. Вече не сме нито 1995 г., нито 2005 г. - днес не говорим за огромни, неугледни и умопомрачително скъпи уреди. Големият телевизор вече се превръща в основен акцент на помещението - допълнителен прозорец, който може да се използва както за гледане на телевизия, така и за динамично сменящи се картини. Истинска галерия в хола.

Снимка 618386

Източник: Samsung

Даже и да оставим естетиката настрана, за мнозина домът е и офис - бил той втори или основен. Възможността да разгърнеш работните си файлове като на дъска, да работиш с едновременно с голям брой пълноразмерни прозорци или да сверяваш данни без да губиш от поглед виртуалната среща са все неща, които всеки работещ би оценил.

Снимка 618383

Източник: Samsung

Смело твърдим, че и геймърите няма да искат да седнат пред друг екран, след като един път са се сблъскали с 8K изживяването и огромната му детайлност.

Какво предлага Samsung

Корейският гигант вече 5 години развива своята 8K гама. Новите телевизори от семейството на Neo QLED надграждат Quantum Dot и Quantum HDR технологиите, които дават обем и дълбочина на цветовете.

"Диригентската палка" е в ръцете на новия Neural Quantum Processor, който анализира съдържанието на база данните, генерирани от 64 невронни мрежи и така елементите на подсветката имат 16 384 степени на яркост, но освен това могат и да променят своята форма. Флагманският модел QN900C прави още една стъпка, като той е с 50% повече зони на осветление.

Снимка 618387

Източник: Samsung

Прецизността на цветовете е доказана от международния институт Pantone, който връчи на новите Neo QLED телевизори на Samsung първия в света сертификат Pantone Validated, което означава, че възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, както и новодобавените от експертите 110 нюанса на тона на кожата.

Отново на база на съдържанието в реално време се оптимизира и Dolby Atmos звукът. Чрез технологията Object Tracking Sound Pro той се движи през пространството заедно с обектите на екрана - изживяване като на кино.

Samsung ще инвестира $230 милиарда за изграждане на най-голямата в света база за производство на чипове

Samsung ще инвестира $230 милиарда за изграждане на най-голямата в света база за производство на чипове

Производствената база ще бъде построена в провинция Кьонгги близо до Сеул

Мощният процесор в реално време подобрява и 4K съдържанието, като намалява шума пиксел по пиксел - никога UHD не е изглеждало толкова добре.

Всичко това се комбинира с Infinity One дизайна, който е с тънък профил и максимално насочва вниманието към самото съдържание. Аксесоарите за монтаж включват такъв, с който можете лесно да гледате съдържание във вертикален режим с автоматично завъртане на елементите на екрана.

Повече от телевизор

Samsung виждат Neo QLED телевизорите си в центъра на екосистема, която поддържа смартфони, компютри и гейм конзоли.

За любителите на игрите са технологии като Minimap Zoom-in и Virtual Aim Point, които дават сериозно предимство във виртуалните битки, а функциите вече са оптимизирани и за актуалните PlayStation и Xbox.

Даже и да не играете игри, със сигурност ще ви е полезна функцията SmartThings, която автоматично открива и свързва устройства като смартфони или Galaxy Buds слушалки. Налице е съвместимост и с други екосистеми, като освен това през приложение можете да се възползвате от сензорите на телевизора си и да го превърнете в IoT устройства - охранителна камера, звуков сензор и т.н.

Това са малки неща, които по-скоро показват вниманието към детайла от страна на Samsung. Можеш да си ги позволиш, когато продуктът ти е добър, а Neo QLED гамата на компанията за 2023 г. категорично показва, че 8K телевизорите вече имат смисъл.