През последните години продажбите на телефони започнаха да забавят своя ръст, но ситуацията при умните часовници в коренно различна. Категорията става все по-любопитна, а конкуренцията — все по-ожесточена.

Макар че през 2020 г. продажбите на телефони да намаляват с около една десета, при смартчасовниците и фитнес гривните се отчита стабилен ръст от 10%. Прогнозите са и че през тази година те ще растат.

На този фон китайският технологичен гигант Huawei представи новите си предложения в категорията, които вече са достъпни и за българските потребители. След успеха на серията Watch GT 2 Pro в света и в България, на пазара вече са Huawei Watch 3 и Huawei Watch 3 Pro.

Компанията поставя все по-ясен акцент върху часовниците, като през първите три месеца на 2021 г. бележи почти 20% растеж в тази категория и се превръща в единствената, която успява да запише повече продажби, отколкото през последните три месеца на миналата година.

Лесно забележима е и крачката към премиум сегмента. Huawei Watch 3 и Huawei Watch 3 Pro изпъкват с още по-качествени материали, с които расте и цената.

Какво е новото в новите модели?

Huawei Watch 3 и Huawei Watch 3 Pro не са просто минорно подобрение на характеристиките, а носят редица промени спрямо предходните модели. Ето какви са те и какво може да очаквате:

Huawei Watch 3 се предлага в черен корпус от неръждаема стомана със силиконова каишка, и е с диаметър 46мм на дисплея.

Huawei Watch 3 Pro, който имахме възможността да изпробваме, се предлага с премиум титаниев корпус, керамичен гръб и избор от две каишки: кафява кожена и изцяло титаниева. В комплекта последният идва и с допълнителна силиконова каишка и те лесно могат да бъдат сменяни и са съвместими с предходните модели на производителя.

Снимка 540648

Източник: Money.bg

Все така стилен и вече по-умен

Huawei Watch 3 Pro запазва стилния външен вид на своя предшественик, но променя размерите. Моделът вече предлага 1,43-инчов екран с диаметър на корпуса цели 48 мм.

Другите величини също са нараснали. Заради значително по-голямата батерия, той изпъква повече: с 14 мм от китката ви. По-големите размери не носят твърде значително тегло, като моделът тежи 63 грама без каишката. Под сапфиреното стъкло стои AMOLED тъчскрийн дисплея с резолюция 466х466 пиксела.

Часовниците са водоустойчиви до 50 метра и 5 атмосфери, така че няма нужда се притеснявате, ако случайно ги намокрите. Huawei добавят и специално меню Drain, което изкарва водата от спийкъра чрез звук и вибрация.

Управлението на модела е лесно и няма да затрудни никого — особено тези, които вече са имали възможността да ползват предходни модели на технологичната компания.

Влизането в менюто и разглеждането на съдържание се извършва чрез 3D короната, а долният бутон е програмируем и може да отваря всяко от инсталираните приложения.

Huawei Watch 3 Pro идва и с две дузини "лица", които може да промените спрямо настроението, външния си вид и нужната информация, която да се появява всеки път, когато активирате дисплея. В допълнение с часа лесно може да видите колко крачки сте изминали, колко е пулсът ви, нивото на стрес, времето, календар и много други. Някои от съществуващите лица могат да бъдат променяни, а Huawei предлага още стотици безплатни и платени варианти.

Снимка 540649

Източник: Money.bg

Насочен и към активно спортуващите, Huawei Watch 3 Pro предлага да следи тренировката ви в над 100 режима, от които 19 професионални — бягане, колоездене, плуване, гребане, крос тренажор, планинско катерене, ски и други. Както и предлага гласови насоки, които да ви помогнат с тренировката. Дори и да забравите да започнете тренировка от часовника, той сам разпознава активността и ви подсеща да го направите. Фунцкията е активна при 6-те най-често срещани упражнения. Данните могат да бъдат свалени и анализирани и на телефона чрез Huawei Health App.

Освен това, съвсем в крак с времето, Huawei Watch 3 Pro следи и нивото на кислород в кръвта, а новият модел вече може да измери и температурата на кожата. Любопитно и полезно нововъведение е и способността му да засече, ако сте паднали, и автоматично да изпрати съобщение или да набере предварително зададен номер, ако не отбележите, че сте добре.

Снимка 540645

Източник: Money.bg

Вече и без телефон — дори и с дни

Другата голяма новост е, че Huawei Watch 3 Pro вече може да "живее" самостоятелно от телефона, което ще ви позволи да оставите последния вкъщи по време на тренировка. Освен Wi-Fi, Bluetooth, GPS и NFC, той разполага и с eSIM (засега само с А1), което осигурява 4G свързаност и далеч от телефона и домашния рутер. Функцията представлява клониране на настоящата ви SIM карта и номера ви — не е нужен отделен план с допълнителни такси.

Watch 3 Pro може да бъде ползван за разговори и без слушалки, като силата и качеството на спийкъра и микрофона са доста добри. Нотификациите си също ще може да получавате директно на часовника, като засега има възможност да отговаряте само на SMS-и чрез допълнителното приложение Mood Messenger.

Huawei Watch 3 Pro може да се похвали и с още едно значително нововъведение — възможността на него да бъдат инсталирани различни приложения чрез вградения в него AppGallery. Засега изборът е сравнително скромен, а за някои от тях все пак трябва телефон (отново с Android), но броят им расте.

Huawei Watch GT 2 спечели потребителите с дългия живот на батерията — до две седмици. Новият модел има далеч повече възможности и очаквано това засяга времето, в което може да живее далеч от зарядното. Моделът разполага със 790 mAh батерия, която осигурява до пет дни автономна работа (по-малко, ако е свързан с iPhone). Зареждането е безжично с включеното 10W зарядно, благодарение на което е достатъчно да го зареждане по 10-20 минути сутрин, докато се подготвяте за работа. Могат да бъдат използвани и други безжични зарядни, включително и от телефони, които поддържат обратно зареждане.

Снимка 540646

Източник: Money.bg

Ако ви е нужно да изкарате по-дълго време без достъп до зарядно, Huawei включва и режим за ултрадълъг живот на батерията, който часовникът може да изкара и до цели три седмици. В него няма да се лишите и от твърде много функции, като всички тренировъчни режими са налични. Изключена е Wi-Fi свързаността, eSIM връзката, някои приложения и възможността да слушате музика от него. Всички останали сензори, освен барометърът, работят и в двата режима.

Huawei Watch 3 Pro определено е значителна стъпка напред в развитието на умните часовници на китайската компания, а възможността за автономна работа го прави още по-привлекателен избор. Любопитно е да видим как той ще се справи с конкуренцията във вече по-високия ценови клас: препоръчителната цена на Huawei Watch 3 Pro с кожена каишка е 899 лева, а на моделът с титаниева каишка е 1 199 лева. Huawei Watch 3 може да бъде намерен срещу 799 лева.