Да си запален фен на новите технологии, да следиш всички представяния на най-модерните смартфони и да се окажеш с един от тях в ръцете си. Такава е историята на Седат Изет, който е победителят в конкурса на Money.bg и Samsung и вече собственик на първия по рода си сгъваем модел на корейския производител - Samsung Galaxy Fold.

"Не очаквах, че ще спечеля, камо ли, че ще бъда избран в състезание, в което представям нещо творческо. Но имах усещане, че историята е хубава и истинска. Смятах, че тя би била мотивираща и интересна за младите", споделя 23-годишният Седат.

Той успя да спечели вниманието на редакторите от Money.bg и на екипа на Samsung България със своята история как новите технологии са помогнали за неговото развитие, озаглавена "Когато простата идея създава чудеса. Една история за смелостта".

"Спомням си, че тъкмо се бях прибрал от работа, когато видях, че са ме търсили от непознат номер. Върнах обаждане и чух думите, че съм спечелил", спомня си той и добавя:

"Много мило ми стана, че впечатление е направила самата история. Не ми беше важно да знам, че оценяват точно мен, а труда ми, това, което съм преживял и след това описал".

Седат Изет с наградата си

Седат Изет с наградата си

Младото момче признава, че освен признанието е бил развълнуван от самата награда, тъй като той следи отблизо новостите на пазара на смартфони.

"Аз съм запален фен на технологиите, следя конгресите на компаниите и конкретно следя представянията на устройства на Samsung. Аз и сега ползвам техен модел телефон, но такъв модел като Galaxy Fold не бих и мечтал да докосна", признава той.

Публикуваме и историята на Седат, с която той участва в конкурса:

"Технологиите промениха света ми, когато се сблъсках случайно със съобщение на една от големите банки у нас за млади таланти. Търсеха се млади и амбициозни студенти, интересуващи се горещо от новите технологии и как те могат да променят бъдещето на финансите в България. Бях все още трети курс и малко се поколебах, защото съм от малък град - Асеновград, не съм в София - центърът на иновациите. Но колкото са големи целите ти, не мечтите, толкова по-напред ще стигнеш. Защото визионерите, заставащи пред нови предизвикателства, създадат и са част от новата визия на заобикалящия ни свят.

Историята и посланието ми може да вдъхновят студентите, които смятат, че млад човек без опит не може да участва в нещо голямо и значимо. Но не е така. Ето я и моята история:

През шести семестър на обучението си по "Финанси" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", попадайки на обява за млади таланти, готови да разчупят вижданията си и да участват в изготвянето на нещо ново и приложимо в развиващия се свят, кандидатствах за участие в проект на тази банка. Мина седмица без отговор, все така бях в своята ежедневна рутина, губейки надежда, че защо точно мен, момчето от малкия град, ще заинтригува толкова голяма компания във финансовия свят и когато ми позвъниха, и искаха да проведем кратко интервю по телефона, аз бях озадачен, но и много щастлив как вижданията ми може да са ценни за някой извън академичния свят. Бях одобрен след още едно интервю и след кратко описание на условията по проекта се разбрахме да се видим в деня на началото му. Колкото бях шокиран, толкова бях и ентусиазиран за дадения ми шанс за участие с други млади таланти с нови идеи, без рамки на въображението им. Защото точно така се разчупва миналото и се създава бъдещето.

Всичко мина много добре и моят екип от още 5 момичета, все талантливи и развиващи се в различни направления, готови да създадем нещо различно с напътствия на ментори от екипа на банката. Проектът ни се състоеше в създаването на карта за разплащане, не познатата кредитна, а шопинг карта. Може би, ще си кажете, че такава вече е имало на пазара и не е нищо революционно, развиващо финансовия технологичен свят в България. Но тя беше и е проект, създаден от група студенти, от различни краища на страната, отдадени на идеята да разгърнат своите идеи и да създадат нещо ново, немислимо за стандартната идея при изготвянето на бизнес проект. Ние бяхме група младежи, които с емоция и усмивка на лице, разлистваше лист по лист своята фантазия, подплатена със знания и авантюризъм. Създадохме продукт. Продукт и ясна визия как може да се промени банковия сектор и да разчупи черната нагласа на българите за кредитната карта. Затова и тя не е просто кредитна карта, а шопинг карта. Такава, с която да пазаруваш свободно, без да се нагърбваш с непосилни лихви, такси и комисионни, които да се чудиш как да погасиш. Да ти служи пълноценно и да е част от ежедневието ти, защото технологиите са част от него. Те трябва да са прости и лесни за ползване за масовия потребител.

Сигурно се питате: "Добре, но какъв беше резултатът?". Завършихме втори в състезанието и картата е вече в етап на пускане на пазара. Но не толкова е важен крайният резултат, истински ценното е какво си научил по пътя. Аз научих, че не всичко е до пари и връзки, запознах се с много нови талантливи хора, интересуващи се от бъдещето на технологиите и как те ни помагат, дори и в най-рутинните дейности от ежедневието ни. Свободно споделях идеите си, черпих вдъхновение от изявени и доказани специалисти в бизнес сферата.

Но най-важното и полезното е, че оцениха моята креативност, дадоха ми шанс, припознаха в мен талант, давайки ми право да разгърна виждания от тях мой потенциал.

Целият проект ми даде надежда в бъдещето и развитието на младия човек. Показа ми, че има много канали, по които можеш да научиш нещо ново и да разгърнеш себе си. Технологията не е в заобикалящите ни уреди, тя е идеята във въображението ни, чакаща да бъде разгърната и свободна.

Не се колебайте, дайте шанс и вашата идея да достигне до възможно повече хора. Младите са бъдещето на технологиите.".