Технологичният гигант Amazon забрани на полицейските служби в САЩ да използват спорния софтуер на компанията за лицево разпознаване. Засега забраната ще бъде в сила за една година.

Ходът на Amazon идва, след като протестиращи защитници на гражданските права изразиха опасения относно потенциалните расови пристрастия в технологията за наблюдение, пише BBC.

Тази седмица IBM също заяви, че ще спре да предлага своя софтуер за разпознаване на лица за "масово наблюдение или расово профилиране".

Решенията на гигантите следват нарастващия обществен натиск върху тях да реагират по адекватен начин, предвид смъртта на Джордж Флойд по време на полицейски арест.

Нови технологии, нови предизвикателства: Дискриминацията в изкуствения интелект

Нови технологии, нови предизвикателства: Дискриминацията в изкуствения интелект

Могат ли историческите предубеждения да се пренесат в новите технологии?

Под обществения натиск

Amazon заяви, че преустановяването на използването на подобни програми от страна на правоприлагащите трябва да даде възможност на американските законодатели да приемат законодателство, което да регулира начина на използване на технологията.

"Ние се застъпихме за това, че правителствата трябва да въведат по-строги регулации за управлението и етичното използване на технологиите за лицево разпознаване. В последните дни Конгресът изглежда готов да поеме по пътя на това предизвикателство. Надяваме се, че този едногодишен мораториум може да даде на Конгреса достатъчно време за налагане на подходящи правила. Ние сме готови да помогнем, ако това бъде поискано от нас", пише а в изявление на Amazon.

Компанията обаче заяви, че все пак ще позволи на организациите, занимаващи се с трафик на хора, да използват технологията.

Подобно на други продукти за разпознаване на лица, тази на Amazon използва изкуствен интелект за бързо сравняване на снимки на хора с тези в полицейските бази данни, където се съхраняват стотици хиляди изображения на хора.

Технологията за разпознаване на лица е критикувана от известно време заради потенциалните пристрастия, като проучванията показват, че повечето алгоритми са по-склонни да идентифицират погрешно лицата на чернокожите и хора от други малцинства, отколкото тези на белите хора.

В миналото Amazon защитаваше яростно технологията си, като същевременно продължаваше да я предлага на правоохранителните органи.

В Китай показаха нова 500MP камера, с която следенето на всеки става детска игра

В Китай показаха нова 500MP камера, с която следенето на всеки става детска игра

Системата създава притеснения за личния живот на китайците

Призив за законодателство

През последните месеци Конгресът разглежда възможността за въвеждане на законодателство за технологията, след като компаниите и активистите за граждански права призовават за по-строги регулации за софтуера.

Демократите внесоха в понеделник законопроект за реформа в тази сфера, който да забрани на федералните правоприлагащи органи да разпознават лицата на хората. Според някои активисти обаче предложените с текста ограничения не стига достатъчно далеч.