Български наносателят излетя към Космоса с първия орбитален полет за годината на компанията на Илон Мъск SpaceX. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в рамките на споделената от голям брой клиенти мисия Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 сателита от 24 държави.

На борда на ракетата на Илон Мъск се намира и българския сателит, съобщава Space Flight News.

Европейският конкурент на космическата компания на Мъск SpaceX

Европейският конкурент на космическата компания на Мъск SpaceX

Най-новата ракета на компанията Ariane 6, която трябва да даде предимство на Европа, претърпя забавяне с първото си изстрелване

Все още няма информация за самия сателит и за това чия собственост е, но междувременно българската компания EnduroSat обяви успешното извеждане на ниска орбита (LEO) на микросателита Platform-2.

EnduroSat е един от най-успешните стартъпи в България, която се специализира в разработването и изграждането на микросателити с модулни конструкции за различни цели. Компанията получи дялово финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на €10 милиона през 2021 година.

Сред другите инвеститори са фондът за рисков капитал Neo Ventures.

EnduroSat вече има изстреляни няколко микро и наносателита, част от които бяха прототипи. Platform-2 е една от първите мисии с търговска цел на клиенти на компанията, която е изведена успешно в орбита.

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

По думите на Мъск животът на Марс "ще бъде опасен, труден и упорита работа"