През миналата седмица компанията на шефа на Tesla Илън Мъск SpaceX потвърди, че планира изстрелването на 4425 сателита в Космоса, които трябва да осигурят супербърз интернет на Земята.

Тази бройка е три пъти по-голяма от тези, които в момента са изпратени в Космоса - 1419, показва статистиката на Съюза на загрижените учени.

Илън Мъск за първи път намекна за проекта през 2015 година, като тогава заяви, че разходите по него ще възлизат на около 10 милиарда долара. Тогава обаче той загатна, че пред този грандиозен план може да се изправи голяма пречка - Китай.

SpaceX изпраща 4425 сателита в Космоса, за да осигури супербърз интернет на Земята

SpaceX изпраща 4425 сателита в Космоса, за да осигури супербърз интернет на Земята

От компанията предвиждат първите 800 да бъдат над САЩ

Правителството в Пекин трябва да даде своето разрешение да се изградят антени, които да изпращат и да получават информация до и от сателитите на SpaceX.

Тук обаче идва уловката - достъпът до интернет на всички 1,37 милиарда китайски гражданин е ограничен от т.нар. "Great Firewall". Това е технология, която блокира всички чуждестранни и местни сайтове, публикуващи информация, която е в разрез с политиката на правителството.

"Очевидно е, че всяка държава може да каже, че изграждането на наземни антени е нелегално. Надявам се обаче, че ще успеем да постигнем споразумения с редица държави, които ще гарантират по-добра комуникация на гражданите си", коментира през миналата година Мъск.

Какво обаче ще стане, ако сателитите на SpaceX излъчват информация, цензурирана от Пекин, без да са получили разрешение за това, питат от Business Insider.

"Те могат да взривят нашите сателити, което няма да бъде добре. Китай може да го направи", сямат шефът на компанията.

И Мъск наистина има от какво да се притеснява. През януари 2007 година Пекин представи ракета, която трябваше да унищожи стар китайски сателит в Космоса - Feng Yun-1C. Целта беше постигната, така че няма какво да спре Пекин, ако реши да направи същото и със сателитите на SpaceX.