Докато страни и организации по света продължават да се конкурират, за да завладеят космоса, Полша пое водеща роля в малко по-различна сфера: почистване на небето от космическия боклук.

"Пазарът на космически боклук едва стартира и вече имаме полски компании, които са готови да го покорят", казва пред местния вестник Dziennik ръководителят на Полската космическа агенция Гжегож Брона.

"Тези компании не се опитват да се конкурират в зрели космически полета; те искат да работят в една област, която тъкмо се появява на световния пазар. Благодарение на нея те ще могат да разширят мащаба на дейността си много бързо и с това имам предвид след няколко години, а не след няколко десетки", обяснява Брона, цитиран от Emerging Europe.

"Количеството космически боклук се увеличава, особено в ниска околоземна орбита. Съществуват 20 000 големи обекта, стотици хиляди предмети, по-малки от 10 сантиметра, и над 200 милиона обекти, по-малки от 1 сантиметър.

Нова голяма заплаха дебне мисиите в космоса

Нова голяма заплаха дебне мисиите в космоса

Дори най-малките отломки могат да унищожат спътник

Всичкият този боклук представлява риск за космическите мисии. Той заплашва и цялата глобална телекомуникационна система, което може да доведе до загуба на достъп до пазар на стойност трилиони щатски долари. Ето защо е важно да се премахне космическия боклук", обяснява ръководителят.

Въпросът в момента е, че дори дребните частици от отпадъци представляват огромен риск както за пилотираните, така и за безпилотните космически мисии. "Отломките могат да бъдат малки - парченца не по-големи от няколко милиметра могат да бъдат опасни. Движейки се в космоса с висока скорост (няколко хиляди километра в час), те могат да ударят като куршум от пушка или дори по-бързо функционираща космическа инфраструктура, да разрушават спътници, да повреждат космически станции и да застрашават дейността ни в космоса", посочва той.

Ето защо има нужда и потенциален пазар за планиране на космическия боклук, останал от минали космически мисии и спътници. "Трябва да знаем къде се намират в космоса, за да можем да изпълним избягваща маневра. Важно е, когато въвеждаме спътници в орбита, да им дадем възможността да излизат от орбита", твърди Брона.

По думите му съществуват 2 вида компании в сектора на космическия боклук. "Първите са компаниите, които искат да наблюдават и изследват космоса, за да намерят отломки. Другите са компании, които са започнали да се специализират в системи, предназначени да премахнат отломки от орбитата на Земята. Това може да се постигне чрез използването на лазерни лъчи за изгаряне на по-малки фрагменти, но и на роботизирани системи за отстраняване на по-големи отломки", обяснява ръководителят.

Всеки жител на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива суровини от Космоса

Всеки жител на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива суровини от Космоса

Въпросът за собствеността на ресурсите на другите планети обаче стои на преден план

Понастоящем секторът на картографиране и почистване на орбитата на Земята е доминиран от САЩ, които вече разполагат с добре развита космическа инфраструктура. "Тази инфраструктура осигурява военни, научни и търговски проекти", посочва Брона.

Европа също е наясно с проблема и предприема стъпки за справяне с него. Франция, Германия, Испания, Великобритания и Италия са формирали европейски консорциум за наблюдение и проследяване на космическото пространство.

Полша също би искала да бъде част от тази инициатива. "В момента сме в процес на присъединяване към консорциума, осигурявайки възможността първо да наблюдаваме космическите отпадъци, а в бъдеще да ги премахнем", казва Брона.