Шанхай е обявен за интелигентен град на годината в дигиталното издание на световния конгрес на Smart City Expo 2020 което се провежда ежегодно.

Планът за интелигентен град на Шанхай, който се изпълнява от 2016 г., се фокусира върху развитието на редица дейности, включително внедряването на цифрова инфраструктура, услуги за електронно правителство, City Brain и интеграцията на информационните технологии и промишленост, пише smartcitiesworld.net.

Наричан Smart Shanghai (умен Шанхай) - ориентиран към хората интелигентен град, планът предвиждаше това да се първият град с пълно покритие от 5G в центъра на града и също така постигане на покритие от 99% в града. Той разполага с 31 400 5G външни базови станции и 49 800 малки вътрешни станции.

Инициативата за електронно правителство се оказа полезен инструмент за гражданите и регистрира повече от 14,56 милиона потребители при общо население от над 24 милиона.

Бюрото за данни на правителствените услуги в Шънджън спечели в категорията "Развиващи технологии" със своята инициатива "Цифров град - технологията прави по-добър град", насочена към подобряване на услугите за препитание и способностите за управление на града, за да се превърне в модерен, международен и базиран на иновации град. Сред действията са укрепване на цифровата инфраструктура, безплатно покритие на WLAN в публични пространства, управление на превенцията на епидемии и др.

В раздела "Градска среда" победител стана платформата Mindsphere City Graph от Microsoft и Siemens. Графиката на града позволява контекстна интеграция и анализ в градове, квартали или кампуси. Платформата изгражда цифрови близнаци на реални обекти в един град и оптимизира градските операции стъпка по стъпка, чрез IoT и разширени анализи.

Наградата за приобщаване получи правителството на щата Алагоас, Бразилия, за своя проект "Нов живот в Гротас: проект за подобряване на бедните квартали и развитие на градовете" Програмата съчетава интервенции в уязвими селища, фокусирайки се върху мобилността, публичните пространства и жилищата.

Наградата за мобилност, бе присъдена на Pantonium, базираната в Торонто компания, която разработи софтуерно решение, способно да "преобразува" целия флот на обществения транспорт на даден град от операции с фиксиран маршрут в гъвкава услуга при поискване. Шофьорите имат оптимални маршрути, а потребителите изискват пътувания до и от всяка транзитна спирка в района. Решението вече е изпробвано при нощните автобуси с фиксиран маршрут в Белвил, Онтарио (Канада).