Великобритания ще изразходва 1,2 милиарда паунда (1,6 милиарда долара) по програма за разработването на най-мощния суперкомпютър за времето и климата в света.

Програмата има за цел да подобри моделирането на времето и климата от страна на правителствения синоптик - Националната метеорологична служба на Великобритания (The Met Office). Това каза министърът на бизнеса Алок Шарма в изявление, пише Bloomberg. Машината ще замени съществуващия суперкомпютър на Великобритания, който сега е един от 50-те най-мощни в света.

"Независимо дали за дъжд или за слънце, нашата значителна инвестиция за нов суперкомпютър допълнително ще ускори и прецизира прогнозите за времето, помагайки на хората да бъдат по-подготвени за климатични смущения - от планирането на пътувания до разгръщането на защитата от наводнения", обясни още Шарма, който ще оглави ежегодната Конференция на ООН за климата, която тази година ще се проведе между 9 и 19 ноември в Глазгоу, Шотландия.

Климатичните промени ще ни струват $69 трилиона до 2100 година

Климатичните промени ще ни струват $69 трилиона до 2100 година

Продуктивността на работещите ще намалее, болестите ще се увеличат, а природните бедствия ще бъдат по-чести и по-разрушителни, казват от Moody's

С Великобритания като домакин на срещата на върха за климата в края на годината, премиерът Борис Джонсън ще се стреми да покаже лидерството на държавата в изучаването на климата и намаляването на глобалните емисии на парникови газове. Правителството планира да използва данни, генерирани от новия суперкомпютър компютър, така че да информира аудиторията за климатичните промени.

Великобритания беше първата голяма икономика, която заяви, че ще премахне емисиите на парникови емисии до 2050 година.

Шесткратно увеличаване на мощността

Новата машина би могла да помогне за защита от най-лошите последици от изменението на климата, като повиши подготвеността за екстремни метеорологични събития. По този начин ще се намалят до минимум щетите за домовете и бизнеса, заявиха още от бизнес ведомството.

Получените данни ще помагат за избора на най-подходящите места за защита от наводнения, ще позволят на летищата да се подготвят по-добре за прекъсвания. Плюсове ще има и за енергийния сектор - как да се предпазват мрежите от потенциални прекъсвания и съответно скокове на цената на тока.

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

ЕС инвестира 1 трилион евро в климата. Какво означава това?

Евродепутатите подкрепиха Европейския зелен пакт

Суперкомпютърът би могъл също да допринесе за намаляване на вредните емисии, например като позволи на авиокомпаниите да се възползват попътен вятър и много други.

С инвестицията ще се заменят съществуващите суперкомпютри на метеорологичната служба за поне 10-годишен период - от 2022 до 2032 година. Предвидено е за първите пет години разходите да увеличат капацитета на компютъра с шест пъти.

Най-големите компании в света готвят $1 трилион разходи заради климатичните промени

Най-големите компании в света готвят $1 трилион разходи заради климатичните промени

Гуверньорите на Франция и Великобритания алармират за рязък срив в цената на активите заради ситуацията