Южна Корея планира космическа мисия с кацане на Марс през 2045-а година. Дотогава страната ще инвестира $72,6 милиарда, заяви президентът Юн Сук Йол, цитиран от Reuters. Корейската аерокосмическа администрация (KASA) ще ръководи "космическата икономика" на страната със стотици предприятия, които ще работят за извеждането на страната сред петте водещи космически сили в свет.

Република Корея стана седмата страна със собствена ракета носител и технология за спътници през май миналата година, когато ракета "Нури" изведе в орбита търговски сателит.

Снимка 665902

Източник: iStock

Целта на агенцията е да насочва политическите и развойни функции, разпределени между различните министерство. Предвижда се към агенцията да бъде приобщен и научният аерокосмически институт, в който бе разработена технологията и ракетата-носител.

Русия с първа мисия до Луната от близо половин век

Русия с първа мисия до Луната от близо половин век

Точно 47 години по-рано беше изстереляна космическата сонда "Луна-24"

Южна Корея планира поне още три изстрелвания в космоса до 2027-а година и има намерение да извежда в орбита и военни спътници. Нова вълна от държавни служители, като министъра на науката и технологиите Ли Джонг Хо, залагат на това, че страната ще успее да повтори историята на електронната индустрия в космическия сектор.

С откриването на космическата агенция властите на страната възнамеряват да продължат работата на индустриалната политика през последния половин век - държавната подкрепа помогна на компании като Samsung и LG да получат достъп до най-съвременни технологии и да станат конкурентоспособни в световен мащаб.

Турция иска да изгради космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард  за мисия до Луната

Турция иска да изгради космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард за мисия до Луната

Десетгодишна космическа стратегия на Анкара предвижда установяване на "първи контакт" с естествения ни спътник