2017 г. бе годината, в която нищо не изглеждаше безопасно. През последните 12 месеца огромни хакерски атаки бяха обявявани една по една - от WannaCry, който заключи данните на стотици хиляди компютри в 150 държави, до съобщението, че данните на всички потребители на пощата Yahoo са били откраднати

Анализ на Bitdefender, която разработва антивирусен софтуер, показва, че през годината откупите заради заключени компютри са достигнали 2 милиарда долара - два пъти повече, отколкото през 2016 г.

Кои са най-големите атаки от годината?

Компанията-майка на Yahoo - Verizon, съобщи през октомври, че всеки едни от общо над 3 милиарда акаунта са били разбити. Атаката бе през 2013 г., но чак тази година се разбра размера на щетите. Нито компанията, нито властите знаят кой е отговорен.

В отделен случай канадски хакер ще бъде съден за разбирането на 500 милиона акаунта в Yahoo през 2014 г.

WannaCry, който се разпростря в над 150 страни, заключи файловете на над 300 000 компютъра. Атаката използваше част от инструментариума на ЦРУ, изтекъл по-рано. Вирусът нападна компютри на компании с остаряла операционна система Windows, макар да се разпространи и на лични компютри.

За да получат отново достъп до своите файлове, за всеки компютър трябваше да се платят по между 300 и 600 долара в bitcoin. Мащабът бе толкова огромен, че Windows се принуди да пусне обновление на версиите, които вече не поддържа.

Атаката е свързана със Северна Корея.

Месец по-късно вирусът NotPetya атакува украински бизнеси, които използват определен данъчен софтуер. По-късно малуеърът се разпространи и до глобални компании като FedEx, британската рекламна агенция WPP, руския петролен гигант Rosneft и датската Maersk. През септември FedEx отчете, че е загубила 300 милиона долара заради атаката.

Още един месец по-късно - киберпрестъпници влязоха в системи на едно от най-големите кредитни бюра в САЩ - Equifax, и откраднаха личните данни - включително имена, адреси, номера на кредитни карти, номера на социалните осигуровки и други, на 145 милиона души - почти половината население на Щатите.

Част от атаките бяха осъществени благодарение на изтекли през април програми, за които се смята, че са собственост и разработка на ЦРУ. Windows заявиха, че са "закърпили" пролуките в Windows 7 и 8 още през март, но много от компаниите явно не са обновили своя софтуер. Те бяха използвани при атаки като notPetya и WannaCry.

Жертва се оказа и Uber. Хакери са откраднали данните на 57 милиона потребители и шофьори, а компанията е платила 100 000 долара, за да не бъде разгласяван случая. Атаката е била през 2016 г., но за нея се съобщи през ноември т.г.

По нищо не изглежда, че следващата година ще е по-спокойна.