Ежедневието ни днес непрекъснато е съпътствано от интернет и технологиите. Невниманието или липсата на търпение в дигиталния свят може да имат наистина сериозни последствия. Има набор от неща, които правим съзнателно или не, но те могат да се окажат жокер за хакерите, пише Reader`s Digest. Внимавайте за следното:

Получавате нотификации за съдържание, което не сте търсели в мрежата

Според Рене Колга, директор по кибер сигурността в "Nyotron", не бива да давате лична информация в сайтове, в които не сте се регистрирали. Той предупреждава още да не отваряте линковете в текстови съобщения, които не очаквате и не свързвате с дейност, която сте извършвали.

Имате подозрителен имейл или обаждане

Често хакерите използват хибридни методи, за да се доберат до лична информация. Марк Гайзит, изпълнителен директор на "ThetaRay", дава за пример как по телефона измамникът може да се представи за служител от вашата банка и да изиска да обновите данните си, защото са правили проверки на системата. Ако кажете, че предпочитате да го направите чрез уебсайта, те ви изпращат URL адрес, който изглежда точно като реалния уебсайт, но истината е, че не е.

Имате еднаква парола за всички профили

Когато пестите паролите си, повишавате шанса хакерите да получат достъп не само до един, но до повечето от вашите онлайн профили. Вместо да избирате лесно запомняща се парола за всички акаунти, трябва да изберете уникална парола за всеки отделен уебсайт, съветват специалистите.

Доверявате се на прекалено примамливи оферти

Когато попаднете на твърде изгодно предложение, попитайте себе си дали не е прекалено хубаво, за да е истина. Бихте ли приели предложението, ако беше в реална, а не онлайн среда, пита Колга и препоръчва да се посъветвате с приятел, който е по-запознат.

Не отговаряйте на обвързващи имейли

Ако получите съмнителен имейл от приятел, не отговаряйте с въпроса "Наистина ли си ти", предупреждава Гайзит, защото целта на човека, зад съобщението е именно да получи обратна връзка от вас. Той допълва да не се обаждате на телефона посочен в имейла, който уж ви изпраща вашата банка. Вместо това потърсете неин телефон в официалния ѝ уебсайт.

Недостатъчно силна парола

Повечето хора се страхуват да не забравят паролите си, затова не предпочитат сложни комбинации, но това ги излага на риск. Те не само използват лесни за запомняне пароли, но ги използват за повече от един акаунт. Дългото използване на една и съща парола е доста опасно според специалистите. Проучване показва, че хората са по-склонни да висят в задръстване и да вършат някаква домакинска работа, вместо да сменят старите си пароли.

Не обновявате приложенията и операционната си система

Пренебрегвайки обновяванията на системата, като продължавате да работите с по-стара версия на софтуера, създавате висок риск да попаднете в обсега на хакерите, защото не сте достатъчно защитени.

Игнорирате съобщенията за вашия акаунт

Много хора не обръщат внимание на съобщенията за техните профили, особено когато става дума за смяна на паролата, но това може да е знак, че някой иска да влезе в акаунта ви, като промени вашата парола.

Влизате в банковия си профил от публични безжични мрежи

Когато се свързвате през незащитени Wi-Fi връзки е много лесно за хакерите да прекъснат интернет връзката и да се сдобият с личните ви данни. По-изобретателните кибер маняци дори изобретяват фалшива Wi-Fi връзка, за да могат да източат информация от използващите мрежата. Браян Андерсън, експерт по сигурността в Kaspersky Lab North America, съветва да не влизате в мрежи, които не са защитени с парола.

Нямате парола за отключване на телефона

Изследване на Pew Research сочи, че 28 процента от хората, притежаващи смартфони, не смятат, че трябва да имат ключ за достъп до устройството. Дори да смятате, че няма какво да криете, помислете колко информация има във вашия телефон - от данните на банковата ви сметка до списъка за пазаруване от супермаркета, казва Андрю Нюман, основател на Reason Software.

Публикувате издаваща ви информация

Често потребителите на социалните мрежи споделят информация, като датата си на раждане, името на домашния любимец или имена на членове от семейството. Така се излагат на риск, защото предоставят лично свързана с тях информация, която може да се използва за разбиване на акаунтите им.