Четири от най-големите технологични компании в света обединяват сили в борбата с тероризма.

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube създават обща база данни, чрез която зорко ще проследяват и отстраняват от платформите изображения и клипове с терористично съдържание.

Базата данни ще съдържа цифровата идентификация на снимките и видеата, позволявайки на технологичните фирми да разпознават потенциалното "опасно" съдържание, заявиха компаниите в изявление от понеделник, цитирано от CNN Money.

Засилените мерки ще помогнат на интернет гигантите да се борят с разпространението на материали, свързани с терористични организации в мрежата.

Поддръжници на ислямската групировка ISIS се оказаха особено умели в използването именно на социалните медии за пропаганда и набиране на съмишленици.

Обявяването на новината от четирите дружества в понеделник дойде малко след като европейските длъжностни лица обявиха, че усилията им не са били достатъчни и не са премахнали езика на омразата от платформите си.

Европейската комисия установи, че само 40% от речта на омразата, публикувана на платформите, е разгледана в рамките на 24 часа.

Чрез създаването на база данни с уникални "пръстови отпечатъци" на материалите компаниите могат да споделят информация помежду си за потенциално терористично съдържание и всяка от тях да проверява дали съответният материал е бил публикуван и на тяхната платформа.