5G дава обещание да се превърне в истински двигател на промяната — и в множество сектори на икономиката, и в личния ни живот. Преди да се случи това обаче, мобилната мрежа от пето поколение трябва да покрие по-голяма част от населението на света.

Прогнозите са обнадеждаващи. До 2026 г. ще има 3,468 млрд. активни 5G абонамента, или приблизително малко над половината население на Земята, според изследване на Statista. Едноличен лидер ще бъде Североизточна Азия, където ще има 1,472 млрд. абонамента. В Централна и Източна Европа техният брой ще бъде 196 млн., от около 300 млн. души население към днешна дата.

Въпреки забавянето, което здравната криза причини, операторите ускориха драстично скоростта, с която разгръщат новата мрежа. Към началото на март 2021 г. в 61, или над 30% от държавите по света, вече има активна 5G мрежа. Броят на градовете, в които потребителите се радват на новата технология, е 1 336 — или 80 процента повишение за година, по данни на Viavi Solutions. Така навлизането на 5G е по-бързо отколкото което и да е предходно поколение.

Лидер и към днешна дата е Азия, където вече в 528 града има 5G — само в Китай те са 341.

Ускори до 5G

Задава се нещо ново в сферата на комуникациите, което ще даде богати възможности в работата, забавлението и ежедневието ни. Общият проект на Telenor, Money.bg и Webcafe.bg има за цел всички да "ускорим" до 5G - да предостави нужната информация за новата технология, да разбие неверните митове, да се облегне на факти и да разкрие потенциала на една нова комуникационна ера.

Когато погледнем данните като дял от населението и територията, на върха сред страните остава високотехнологичната Южна Корея. Азиатската държава бе първата, заедно със САЩ, която пусна 5G. И мобилната мрежа от пето поколение вече работи в 85 от около 100 града. Тя е и на първа позиция по брой 5G абонати на глава от населението с над 13 млн. души, които вече използват технологията.

Скорошно изследване на OpenSignal посочва още, че именно в Южна Корея е и най-високата средна скорост на 5G — потребителите там вече могат да свалят с 354,4 Mbps (44,3MBps). Най-високата скорост на сваляне пък достига 764,6 Mbps (95,6 MBps), а на качване — 26,4 Mbps (3,3 MBps).

Южна Корея все още е номер едно, тъй като страната разпозна от рано предимствата на 5G мрежата. Силна подкрепа дойде и от държавата, която задели $26 млрд. за 5G мрежи до 2022 г. — инвестиция, която ще се възвърне под формата на 600 хил. работни места и износна индустрия на стойност $73 млрд. до 2026 г.

Какво промени 5G?

Когато Covid-19 удари Южна Корея — една от първите държави, в които вирусът се разпространи — 5G мрежите вече работеха. И се превърнаха във важно средство за борба с пандемията. Азиатската държава е сред тези, които се справиха с предизвикателството най-добре — най-вече заради бързото тестване на населението.

Високотехнологичната нация не се поколеба и за секунда да се възползва от мощта на технологиите, които изиграват важна роля в борбата с кризата. SK Telecom, сред най-големите оператори в страната, вече разработи заедно с Omron 5G автономен робот, който да помогне.

Роботът използва 5G, изкуствен интелект, автономно придвижване и Интернет на нещата, за да изпълнява редица дейности, включително измерване на температурата на посетители и дезинфекция на сградата.

Как работи той? Когато засече посетител, роботът сам се придвижва до него и измерва температурата му чрез вградената термална камера. В случай, че тя е над 37,5°C, роботът сигнализира контролния център в реално време чрез 5G връзка. Благодарение на видео решение, изградено на базата на изкуствения интелект, роботът засича и къде са се събрали повече хора, след което отива при тях и ги предупреждава да спазват дистанция. Той може да идентифицира и посетители, които не носят маски.

В допълнение, благодарение на UV лампи и контейнер с дезинфектант, той дезинфекцира автоматично сградата.

Подобни технологии вече се използват и на някои летища в страната, където изкуствен интелект следи и предупреждава при случай на пътници без маски или с висока телесна температура. AI системата пуска сама и роботи, които дезинфекцират. Всички те разчитат на 5G, за да комуникират помежду си.

Виждайки потенциала на технологиите, Южна Корея вече включи изкуствения интелект и 5G в националната стратегия за развитието на икономиката си през следващите години.

Азиатската държава не е единствената. Швейцария, която по всички параметри настига Южна Корея и в момента е лидер на Стария континент, също вече се възползва от мощта на 5G. Един пример е, че мрежата там вече помага на животновъдите чрез винаги свързани с мрежата умни джаджи, които следят непрекъснато жизнените показатели и движението на кравите. Но индустрията и телекомуникационният сектор вече работят по множество тестове, с които да ускорят икономическия растеж.

Германия пък се подготвя да пусне автономни автомобили по пътищата още догодина — технология, която ще намали трафика, инцидентите и ще спести милиарди.

Защо Европа залага на 5G?

Защо Европа залага на 5G?

Европа се надява, че 5G мрежите ще ускорят не само скоростта на интернета, но и на икономическия растеж

Има и изоставащи

Разгръщането на 5G мрежата в европейски и световен мащаб далеч не е равномерно. Три държави в Европейския съюз — Португалия, Литва и Малта — все още нямат работещи мрежи от пето поколение. Твърде бавно новата технология навлиза и в големи икономики като Турция и Русия.

Рисковете през държавите, които не разпознават важността на технологията и не концентрират усилията си да наваксат, са огромни и дългосрочни. Както стана ясно, 5G има потенциалът да допринесе с $3 трлн. към световната икономика до 2035 г. и да донесе десетки милиони нови работни места. Всяка държава, която изостане твърде много с разгръщането на мрежата, рискува да изостане още повече в икономическото си развитие спрямо по-напредналите и богати държави. Което ще донесе със себе си тежки последици, включително неконкурентни компании, продължаваща бедност и изтичане на мозъци — порочен кръг, от който трудно ще излязат.

5G ще окаже благоприятен ефект и в други сфери. Първата е здравеопазването, къде се очаква технологията да помогне за спестяване на 30% от разходите. Сумата сама по себе си е значителна, а със застаряването на населението по света повишената ефективност ще бъде още по-важна за намаляване на натиска върху държавните бюджети и нуждата от повишение на данъците.

Друг проблем, пред който изоставащите държави може да се изправят, е свързан с нуждата от задоволяне на хранителните потребности на населението — очаква се 5G да донесе 15% по-висока реколта и 20% по-ниски разходи, от което те няма да могат да се възползват.

Може би най-важният ефект е свързан с климатичните промени, от които ще страда цялата планета. 5G ще изиграе включва роля в повишение на ефикаността на множество процеси, в намаляване на нуждата от производство на електроенергия, както и в спад на вредните емисии от производоството.

Трудно е да надценим важността на 5G мрежите и ролята, която те ще изграят в бъдещето ни заедно с други технологии като изкуствения интелект. Те са основата на Четвъртата индустриална революция — а всички знаем какви са последиците за държавите, които изостанаха от предходните три.

Прочетете още от темата Ускори до 5G в Webcafe.bg

5 мита за 5G от ново поколение

5 мита за 5G от ново поколение

Прочетете още по темата "Ускори до 5G" в Webcafe.bg