До една-две години кабелната телевизия като технология ще умре. Тя ще бъде заменена от IP телевизията. Tази технология е най-перспективният начин за правене на медийно съдържание.

Това заяви управителят на телекомуникационната компания „Нетера" Невен Дилков по време на пресконференция. Той добави, че фирмата има готов модел за предлагане на IP телевизия, който се очаква да стартира до края на календарната година.

Румъния успя с помощта на европейски пари да свали кабелите от стълбовете и да ги прокара под земята. Такова нещо не се случи в София, а и не се вижда възможност скоро да се случи, отчете още управителят на „Нетера".

Той обясни, че въпреки че фирмата му е конкурент с „БТК" АД, двете компании се разбират добре и си сътрудничат когато им се налага.

Световната финансова криза ще се отрази добре на българския медиен пазар. Тя ще доведе до отрезвяването на пазара и инвеститорите, които работят на него, заяви още Дилков.

В момента Интернетът у нас достига максимална скорост от 35 гигабита в секунда. С помощта на последния проект на „Нетера" - DWDM мрежа, тази скорост може да достигне 800 гигабита в секунда. Тя функционира от месец юни тази година, стана ясно още по време на днешното събитие.

Друг основен проект на телекомуникационната компания, който беше представен днес, се нарича Danube Crossing. Той представлява свръзка с оптичен кабел между Русе и румънския град Гюргево. С помощта на този кабел родните оператори имат възможност за връзка с четири оператора от северната ни съседка.