Централна и Източна Европа е напът да се превърне в глобален ИТ хъб, а образованието е ключов фактор за това. Секторът в региона може да не е в същите мащаби като в Индия, но през последните две десетилетия успява да изгради имидж на притегателна точка за компаниите от индустрията.

И, наистина, в Индия работят над 3,7 милиона специалисти в тази сфера и благодарение на това страната е най-големият пазар пазар за квалифицирани служители в сектора.

Ако обаче нещата бъдат поставени в друга перспектива - по брой на ИТ специалистите на 100 000 души население, развиващите се пазари в Европа са 4 пъти по-голям пазар от азиатската държава. Това пише в свой анализ, посветен на темата, Джо Харпър за платформата Emerging Europe.

Според скорошно изследване на индустрията, изготвено от сайта, броят на ИТ специалистите в общо 23 държави в региона е 1,9 милиона души. Наетите в индустрията се очаква да се увеличат до 2,09 милиона души до края на 2021 година.

В Полша наетите програмисти са най-много - 440 хиляди към 2019 година. На второ място след нея идва Украйна с близо 190 хиляди.

Колко високи са заплатите в ИТ сектора у нас в сравнение с останалите страни в Източна Европа?

Колко високи са заплатите в ИТ сектора у нас в сравнение с останалите страни в Източна Европа?

Според актуално проучване

Нещо друго обаче е не по-малко важно - броят на студентите, които завършват специалности, свързани с информационните технологии. Лидер в това отношение е Албания, където на година завършват по 81 такива специалисти на 100 000 души.

Това са два пъти повече дипломирани специалисти, отколкото са тези в Румъния, и три пъти повече от тези в Полша.

Сред многообещаващите дестинации за развитието на технологичния сектор в региона са Сърбия и Украйна. Западната ни съседка е първата в Централна и Източна Европа приела национална стратегия за развитието на технологии, свързани с изкуствения интелект. Също така наскоро тя основа национален институт в тази област.

Заедно с това училищната програма в страната предвижда учениците от 5 клас да започнат изучаването на програмни езици, а за тези в гимназията има също специализирани ИТ програми за обучение.

От друга страна в Украйна технологичният сектор расте с 25% годишно или пет пъти по-бързо от средния ръст на индустрията в световен мащаб. "В следващите три години индустрията може да достигне размер над 12 милиарда долара", коментира Денис Смирнов от Sigma Software.

Неочакваният бизнес, който е оценяван на €470 милиона и дава работа на 10 000 души в Полша

Неочакваният бизнес, който е оценяван на €470 милиона и дава работа на 10 000 души в Полша

Компаниите от тази сфера са много активни и на фондовия пазар