10-те най-използвани приложения през тази година в САЩ са създадени от три американски технологични гиганта – Facebook, Google и Apple.

Забелязва се отсъствието на Microsoft – един от най-големите производители на софтуер в света по приходи, съобщи СNN.

През тази година приложения, собственост на най-голямата социална мрежа в света Facebook, са заели три места от челната десятка, включително и първата позиция, сочи най-новият доклад на Nielsen.

За втора поредна година основната апликация на Facebook е имала най-високия среден брой активни потребители месечно. Услугата за съобщения Facebook Messenger е третото най-използвано приложение спрямо седма позиция година по-рано. А платформата за споделяне на снимки Instagram се нарежда на осмо място в списъка, изкачвайки се с една позиция спрямо миналата година.

Гигантът Google е тоталният лидер в класацията с общо пет от първите 10 приложения: YouTube (№2), Google Search (№4), Google Play (№5), Google Maps (№6) и Gmail (№7).

Технологичната компания Apple допълва челната десятка с две свои приложения: Apple Music и Maps.

Снимка 213769

Източник: CNN

Microsoft има основателна причина да се интересува от подобни класирания. Те илюстрират много ясна картина на това, от което хората се нуждаят и искат телефоните им да правят. И то не се припокрива с нещата, които създава компанията на Бил Гейтс.

Все пак е редно Microsoft да бъде похвалена за разработването на пакети от продукти, подходящи за мобилни устройства, включително безплатните версии на изключително популярния Office 365.

С новата операционна система Windows 10 приложенията, които разработчиците правят за настолни компютри, ще работят и на телефоните на Microsoft. Това може да помогне на платформата да се измъкне от продължителния проблем тип „кокошката и яйцето”: твърде малко хора имат Windows телефони, че разработчиците да правят приложения за платформата, а потребителите не искат да си купуват такива смартфони, защото нямат достатъчно апликации.

Microsoft е една от най-големите софтуерни компании на планетата. Да не бъде включена в топ 10 на мобилните приложения би трябвало да боли.

Присъствието на Google и Apple в списъка е напълно логично, тъй като приложенията им са присъщи за телефоните, работещи с техните операционни системи. Не се налага хората да изтеглят приложението Gmail, за да се използва на Android телефон или Apple Music на iPhone.

Дори и Windows никога да не стартира на мобилните устройства, Microsoft следва да се обнадеждава от успеха на Facebook. Без собствена мобилна операционна система компанията все още доминира сред мобилните приложения. Хората избират сами да свалят и използват Facebook и Instagram, независимо какви устройства имат.