Швейцарските машини, от които традиционно се закупуват билети за железниците в страната, вече ще имат и ново приложение. Освен карти за пътувания с влак, устройствата ще продават и популярната виртуална валута Bitcoin.

Националната железопътна служба в европейската държава SBB планира да започне предлагането на първата в света цифрова валута през следващия месец, пише BBC.

Услугата ще се предлага от 11 ноември и ще бъде достъпна от всички 1000 машини за билети по гарите в страната. Чрез нововъведението клиентите ще могат да търгуват швейцарски франкове за виртуалните пари.

С криптовалутата обаче няма да могат да се купуват билети, а услугата се пуска тестово с идеята да разбере засилено ли е търсенето на виртуалната валута от клиенти в страната.

От SBB обясниха, че това е началото на двугодишен пилотен проект и извършваните трансакции ще са с ограничена стойност от 500 франка.

За да сдобие с витруалната валута, кандидат-купувачът ще трябва да се идентифицира чрез номер на мобилен телефон.

За целта на експерименталната инициатива SBB си партнира с швейцарската компания за дистрибуция на финансови услуги и електронни плащания SweePay.