Африка най-накрая усеща ползите от възстановяването на цените на суровия петрол, тъй като компаниите увеличават сондажите си от Алжир до Намибия. Платформите се завръщат, а производителите отново са в приповдигнато настроение след години на затишие по време на спада на цените на петрола.

От гиганти като Total до независими като Tullow Oil, компаниите се опитват да получат разрешителни за проучване и да правят сделки, пише Bloomberg.

"Когато се занимавате с бизнес развитие, опитвайки се да придобиете лицензи или да създавате партньорства в Западна Африка, можете да усетите конкуренцията. Това е като нова златна треска в Калифорния", посочва Гилбърт Йеви, старши вицепрезидент по проучване и производство на южноафриканската Sasol.

Петролните платформи никнат като гъби из Африка

Петролните платформи никнат като гъби из Африка

Само преди една година Африка беше съвсем различна история. На най-голямата конференция за нефт и газ на континента, изглеждаше сякаш суровият петрол може да се задържи на 50 долара за барел в дългосрочен план.

Отвъд дейността на африкански изследователи като Tullow в Гана, изследователската дейност в повечето страни беше в застой.

Но докато Седмицата на петрола в Африка се връща в Кейптаун във вторник, страните от целия континент планират да продадат лицензи за проучване или да продължат напред с големи проекти.

Наградата - както за компании, така и за държави - може да бъде огромна. В Субсахарска Африка може да има поне 41 млрд. барела петрол и над 9 трлн. куб. м газ, според доклад на Геологическа топографска служба на САЩ от 2016 г.

Ще приватизира ли Нигерия петролната си индустрия?

Ще приватизира ли петролната си индустрия най-големият производител на нефт в Африка?

Както добивът, така и преработката на "черното злато" в страната са неефективни

Увеличаване на проучванията

През 2018 г. броят на нефтените и газови платформи в Африка достигна 3-годишен връх, според Baker Hughes. Предстоят още нови проекти, тъй като Република Конго, най-новият член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предлага както сухоземни, така и морски зони за сондажи.

Британската Cairn Energy напредва с проекта си в Сенегал - най-голямата морска нефтена находка през 2014 г., която се очаква да произвежда по 100 000 барела на ден.

"Това напълно промени потенциала на Сенегал по много положителен начин. "Това показва какво може да се случи чрез проучване и сондиране", казва изпълнителният директор на компанията Саймън Томсън.

Американският гигант Exxon Mobil отправя поглед към Западна и Южна Африка за следващия голям дъжд от печалби и наскоро купи дял в изследователски блок край бреговете на Намибия.

Очаква се компанията да похарчи и стотици милиони в Мозамбик заедно с руския си партньор "Роснефт" и други изследователи. Бившата португалска колония ще получи данъчни приходи в размер на 156 млрд. долара от проект на Exxon за втечнен природен газ, твърдят от компанията. Съоръжението ще има най-голям капацитет в сравнение с всички подобни проекти в района.

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Новият африкански газ идва в точния момент за Европа

Доставките ще удовлетворят нарастващото търсене в предстоящата тежка зима на Стария континент

Френската Total и италианската Eni също напредват, сключвайки сделки за съвместно производство на нефт и газ в Кот д'Ивоар, твърдят източници на Bloomberg. Миналата седмица двете компании подписаха отделни договори за офшорно проучване за петрол в Алжир.

Но въпреки общото приповдигнато настроение, има някои поводи за притеснение. По време на минали бумове африканската петролна индустрия попадна в редица капани. Първият е достатъчно бързото одобрение на проектите, което гарантира, че ползите от период на по-високи цени няма да бъдат пропуснати.

"Ако цикълът не е дълъг, понякога ние само улавяме края на опашката в Африка", каза Гилбърт Йеви.

За да развие успешно своите природни ресурси, Африка се нуждае от управленски капацитет при правителствата и регулаторите, които да контролират как се изразходва капиталът.

"Трябва да сте в състояние да вземете тези пари от петрола и да пренасочите част от голямата печалба към други сектори. Импулсът е там, а чрез развитието на новооткритите полета, можете да видите появата на редица нови петролни провинции", обясни Йеви.