Датският пенсионен фонд AkademikerPension обяви планове си да се избави от облигации на петролни и газови компании от своя инвестиционен портфейл за общо над 300 милиона долара (2 млрд. датски крони) до края на 2022 година. Между емитентите на ценните книжа, които ще бъдат продадени от фонда, са руският газов гигант "Газпром", американската петролна компания Occidental Petroleum и мексиканската държавна нефтогазова компания Petroleos Mexicanos, съобщава Bloomberg по данни от фонда.

Пенсионният фонд AkademikerPension управлява активи за $23 милиарда. Продажбата на облигациите значително ще намали "въглеродния отпечатък" в инвестиционния му портфейл. По данни на Ройтерс, едни от най-големите инвестиции на AkademikerPension включват облигации на Petroleos Mexicanos на стойност 76 милиона долара и дългови ценни книжа на Ecopetrol, една от най-големите петролни компании в Колумбия, на стойност 28 милиона долара.

През 2018 г. датският пенсионен фонд реши да промени структурата на инвестиционния си портфейл и да ограничи инвестициите в компании, добиващи нефт, природен газ и въглища. През 2019 г. AkademikerPension продаде акции от портфейла си на нефтени и газови компании за общо около 130 млн. долара, вкл. ценни книжа на: "Лукойл", "Роснефт", ExxonMobil, BP, Chevron, PetroChina, Royal Dutch Shell, Sinopec, Total, Petrobras и Equinor.

Пенсионнният фонд AkademikerPension е създаден през 1960 година. Всяко тримесечие фондът прави преглед на своите инвестиции в борсово търгувани акции, корпоративни и държавни облигации - дали съответстват на политиката на фонда за отговорно инвестиране. Например тази седмица фондът заяви, че ще продаде дела си в авиокомпанията Wizz Air на стойност над 3 млн. долара, във връзка с предполагаеми "нарушения на правата на човека и трудовите права" по отношение на нейни работници и служители.

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Това би направило портфейла на фонда по-малко уязвим при понижаващи се цени