Едва ли мнозина видяха нещо позитивно в провала на първичното публично предлагане на стартъпа балон WeWork. Той не само срина компанията, разкривайки, че в действителност тя е в несъстоятелност и на "изкуствено дишане" чрез финансови инжекции от SoftBank, но и като цяло доведе до скептицизъм сред инвеститорите по отношение на технологичните стартъпи.

Но главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон успя да извлече положителен акцент от цялата история, която генерира загуби за инвестиционното подразделение на управляваната от него финансова институция от поне 80 млн. долара. По време на Световния икономически форум в Давос, той посочи, че грандиозният неуспех на стартъпа е доказателство, че процесът за листване на борсите работи.

WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда кредит от Goldman Sachs

WeWork и SoftBank договориха $1,75 милиарда кредит от Goldman Sachs

Поредната спасителна финансова инжекция за стартъпа

Според Соломон, раздутата оценка на стартиращата компания не е била по вина на финансовите институции. "Банките не оценяват WeWork", каза той. "Банките ви дават модел. Вие казвате на компанията: "Ако можеш да ни докажеш, че този модел наистина прави това, което твърди, тогава компанията може наистина да има тази стойност на публичните пазари."

Думите на главния изпълнителен директор на Goldman Sachs не са изненадващи, предвид разминаването на оценките, дадени от финансовите институции, преди акциите на стартъпа да се сринат. През 2018 г. JPMorgan са казали на бившия главен изпълнителен директор на WeWork, че могат да намерят купувачи на акциите ѝ така, че тя да бъде оценена на 60 млрд. долара, а според Morgan Stanley пазарната капитализация е могла да се надуе дори до 100 млрд. долара. На фона на последните, оценката, която самата Goldman Sachs е допуснала, е почти консервативна - 90 млрд. долара.

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Банката ще използва по-широк набор от инструменти пред инвеститорите си

Но след провала на първичното публично предлагане, Нюман напусна поста си, а SoftBank, която утрои оценката на WeWork чрез частни инвестиции, се оказа принудена да спасява стартъпа със средства на стойност 18,5 млрд. долара до момента.

Нещо подобно се случи и с Uber, които имаха обещанието на Morgan Stanley, че могат да получат пазарна капитализация от 120 млрд. долара. Компанията все пак успя да се листне на борсите, но понастоящем оценката ѝ е почти двойно по-ниска от предвижданията на финансовото подразделение на банката - 64 млрд. долара.