Канадската златодобивна компания Dundee Precious ще инвестира 4 милиона лева през 2024-а година в Крумовград. Предстоящата инвестиция е "в проекти в полза на обществото", съобщиха от пресцентъра на компанията. 

Подписаният между компанията и местната община рамкови договор е в изпълнение на поети ангажименти съгласно Меморандум за разбирателство между "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД и Община Крумовград. Той включва 38 проекта в различни категории.

Снимка 605013

Източник: iStock by Getty Images

Приоритетно на първо място е финансовото оздравяване на Многопрофилната болница за активно лечение в родопската община, осигуряването на средства за допълнителни възнаграждения, текущи ремонти и закупуване на техника за лечебното заведение. Общата сума за подпомагане на болницата е над 1,1 милиона лева.

Най-обещаващият сондаж на Dundee Precious Metals е на 50 км от България

Най-обещаващият сондаж на Dundee е на 50 км от България

Откриването на находището в Чока Ракита беше преди по-малко от година

Според подписания рамков договор компанията ще осигури близо 1,3 милиона лева за инфраструктурата на община Крумовград, а сред обектите са както рехабилитация на пътни участъци, така и ремонти по сгради от образователната инфраструктура и закупуване на техника.

За култура, изкуство и спорт планираните средства са 265 000 лева и над 1,3 милиона лева за други дейности в подкрепа на община Крумовград. Сред тях са недеструктивни изследвания на скалното светилище при селата Ковил и Джанка, и почистване и корекция на речното корито на река Крумовица в пределите на град Крумовград.

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Канадската компания оперира обекти в Челопеч и Крумовград