В Хърватия започва строежа на най-голямата фабрика за дървени подови настилки в света, предават местни медии. Тя ще ще създаде 600 нови работни места.

Новата фабрика "Огулин 2" ще се изгражда до фабриката за производство на паркет "Огулин 1" в град Огулин, който е на 100 км югозападно от Загреб. Производственият обем на фабриката постепенно ще се увеличава от 2023 г. Предвижда се до 2027 година съоръжението да се превърне в най-голямата фабрика за дървени подови настилки в света с производствен капацитет от над 20 милиона квадратни метра годишно.

Фабриката се строи на 330 000 квадратни метра площ, по протежение на магистралата между Загреб и Сплит. Площта на завода ще е 100 000 кв.м, а инвестициите в земя, сгради, инсталации и машини се оценяват на 200 милиона евро, пише Croatiaweek.com.

Инвеститорът в новото съоръжение е компанията Bjelin, чийто собственик е шведската Pervanovo Invest AB. Тя собственик и на фабриката Välinge Innovation в Швеция.

"Инвестицията ще ни даде водеща световна позиция и ще доведе до директно увеличаване на работната сила в Хърватия с 600 нови служители. Инвестицията ще създаде и нови работни места в производствените звена в Беловар и Оток, където ще се обработва и отпадъчна дървесина за производство в Огулин 2 ", каза Степан Войнич, изпълнителен директор на Bjelin Хърватия.

Bjelin има около 800 служители и производствени мощности във Викен (Швеция), както и в Беловар, Огулин и Оток (Северна Хърватия), според информация от сайта на компанията.

През 2018 г. разширява производствения капацитет в Швеция и Хърватия в отговор на разширеното търсене на продукцията.