Завод за авточасти може скоро да започне работа във Видин, съобщи пред националното радио депутатът от региона Росен Живков. По думите му, вече им проведени разговори с потенциален инвеститор.

Фабриката ще бъде разположена в индустриалната зона в града.

"Има проведени разговори, като точно на тази база, да се развие един завод за производство на части. Това е един от етапите, да има завод за автомобилни части, а след това възнамеряваме заедно с управителя на клъстер, да проведем и следващия етап, който визираме в бъдеще, да стане един цял завод за сглобяване на автомобили", обясни Живков.

Според народния представител намирането на терени за строителство на заводи обаче е проблем, тъй като няма обособени големи парцели. "Ти не можеш да искат да направиш един голям завод, а да го построиш на 20 декара", коментира той.

Според заместник-председателя на Общинския съвет във Видин Павел Паунов начинът за развитието на една индустриална зона от тук нататък е, първо, да бъде инвестирано от държавата в инфраструктура и след това да се дава един готов терен, който да отговаря на европейските изисквания, за настаняване на завод или група заводи, наречена клъстер, да може да се покрие цялата територия и да има сериозен икономически ефект.