Икономическите и политическите реформи помагат за трансформиране на настроенията към Казахстан, привличайки видни инвеститори, пише Еmerging Еurope. Сателитната компания OneWeb и американската технологична група Honeywell са най-новите компании, които започват дейност в страната.

Сега ли е моментът да инвестираме в Казахстан?

Доклад на Камарата на международната търговия на Казахстан установява, че няколко фактора правят страната все по-привлекателна за инвестиции. В Международния финансов център на Казахстан - Астана правната система се основава на върховенството на английското общо право, друг фактор е диверсифицирането на индустриална и бизнес база отвъд изобилните природни ресурси, подкрепени от младо и добре образовано население. 

Според Световната банка, докато растежът в Казахстан се забави през първата половина на 2022 г., главно поради отрицателните последици от войната в Украйна (достигайки 3,4% на годишна база, спад от 4,1% през 2021 г.), инвестициите за същия период са нараснали с 3,6% на годишна база, тъй като преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се възстановиха в петролния и газовия сектор след две години на спад.

ПЧИ в Казахстан през второто тримесечие на 2022 г. достигнаха 7,58 милиарда щатски долара - най-високото ниво от десетилетие.

От страна на предлагането, както производството, така и услугите допринесоха за растежа. През 2023-24 г. се очаква растежът на БВП да се ускори до 3,5 и 4 процента (под очакванията преди войната в Украйна), подпомогнат от допълнителния петрол, идващ от проекта за разширяване на Tengiz.

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Най-висока митническа стойност, според Търговската статистика на РЮА имат внесените в страната електрически табла и части за тях.

Безопасно убежище

През януари Казахстан стана свидетел на най-големите протести в историята на страната, които бяха помрачени от насилие и опити за дестабилизация. Според заместник-министъра на правосъдието на страната Акерке Ахметов "правителството си е научило урока".

През юни явно мнозинство от гласоподавателите в Казахстан одобриха конституционни поправки, които се предполага, че се ускорят реформите. 

Последните събития, както и новият доклад на Камарата за международна търговия на Казахстан, изглежда потвърждават това.

Миналия месец казахстанският заместник външен министър Алмас Айдаров каза на казахстанско-германски бизнес форум, че десетки чуждестранни компании, базирани в Русия, се преместват в Казахстан и че стотици други обмислят подобен ход.

Близо 40 от тези компании са от Германия, каза той.

"Това е най-удобното място за преместване на германски бизнес и ние имаме дълга история на солидни отношения с германския бизнес", добави той.

Казахстан също приветства руснаците, бягащи от мобилизация. През октомври правителството на Казахстан обяви, че повече от 200 000 руснаци са влезли в страната от началото на набора, а около 147 000 са напуснали след това. Няма данни за крайните им дестинации, въпреки че се смята, че някои са се отправили към съседни бивши съветски републики.

За Мариус Дан от Franklin Templeton Казахстан представлява "вълнуваща възможност за инвестиция, като се има предвид неговата икономическа стабилност, изобилие от природни ресурси, силни основи на стоковия пазар и политическите и икономически реформи".

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%

Роланд Неш от VPE Capital добавя: "Това е страна с огромен потенциал, движен от международната търговия. Неговото уникално географско положение го прави изключително добре позициониран да се възползва напълно от бързо нарастващото европейско търсене на жизненоважните стоки, произвеждани от Казахстан".

"Казахстан винаги е бил в челните редици на промените в региона, приятелски настроен и отворен за чуждестранни инвестиции и се е справил изключително добре в привличането на високопоставени инвестиции от Европа, САЩ, Индия и Корея, наред с други, които го отличават сред връстниците от Централна Азия", добави Неш.

Търговия на ЕС

Европейският съюз остава най-големият търговски партньор на Казахстан. Миналата година вносът на ЕС от Казахстан е бил 20,51 милиарда щатски долара, според базата данни COMTRADE на ООН.

Освен това има повече от 4000 компании с европейски връзки, работещи в момента в страната, а от независимостта преди 31 години международните инвеститори са инжектирали повече от 380 милиарда в икономиката на Казахстан.