Автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена до началото на 2024 г. На база проведените процедури успяхме да съкратим сроковете и строителството й ще приключи с една година по-рано от определения през миналата година срок.

Това обяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на втората дискусия на тема "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север". До края на 2021 г. ще бъдат завършени нови 160 км от магистралата, каза още той.

Николай Нанков напомни, че вече започна строителството на нови 9,3 км в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза" от дългата общо 420 км магистрала, от която в момента са в експлоатация 170 км.

Индикативният срок за завършването на този участък е 2 години, но имаме уверението на строителите и на Агенция "Пътна инфраструктура", че ще бъде съкратен на година и шест - седем месеца, съобщи Николай Нанков.

От думите на регионалния министър стана ясно, че вече приключва проектирането на 52-километровия участък от п.в. "Боаза" до разклона за Плевен и Ловеч. Проектът предвижда удължаване на трасето с 2 км, но ще бъдат спестени около 200-300 млн. лв. от държавния бюджет. Очакваме тръжните процедури за избор на строител да стартират през месец август и още в рамките на 2020 г. тези 52 км да бъдат изцяло изградени, изрази увереността си той.

Предвиждаме през месец август да стартира търг за инженеринг за други 85 км от магистралата - от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново, каза още Николай Нанков и допълни, че се очаква този участък да е готов през 2021 г. Така до края на 2021 г. от магистрала "Хемус" е реалистично да бъдат завършени общо около 160 км, подчерта той.

В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият участък от магистралата от разклона за Русе и Велико Търново, но след като проектът премине през всички нормативни процедури по устройствено планиране, екологични и вещни процедури, той може да бъде завършен до началото на 2024 г., посочи министърът. Той допълни, че до два - два и половина месеца се очаква да стартира реалното строителство и на най-западния участък от 16,3 км на магистралата - между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово".

По отношение на магистрала "Русе - Велико Търново" регионалният министър обяви, че делото във Върховния административен съд за жалбата по ОВОС е насрочено за 18 юни. Ако то е в полза на АПИ, още в рамките на годината ще може да започне работата по парцеларните планове и процедурата по строителство, коментира Нанков.

133 км е дължината на магистрала "Русе - Велико Търново" от Дебелец до бъдещото трасе на втория Дунав мост при Русе. Най-тежък от гледна точка на сигурност и пътна безопасност е участъкът Русе - Бяла, обърна внимание регионалният министър. Той коментира, че индикативната стойност на проекта за магистралата, която ще бъде разделена на три етапа, е над 1 млрд. лв. Точната стойност ще стане ясна след изготвянето на технически проект, като очакваният срок за завършване на важната и за съседните на Русе и Велико Търново области е средата на 2022 г.

В отговор на въпрос регионалният министър посочи, че през следващите 7 години в страната ще има 16 нови тунела, като заедно с възложените от Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще бъдат изградени общо над 60 км тунелни съоръжения. Очаква се най-сериозен инвеститорски интерес за реализиране под формата на публично-частно партньорство да привлече тунелът под връх Шипка, съобщи той.

Пред медии министър Нанков коментира, че през тази и следващата година, поетапно според възможностите на бюджета, приоритетно ще бъдат ремонтирани съоръженията по протежение на европейските транспортни коридори, които са най-натоварените в страната. Разчитаме не само на бюджета на АПИ, но и на преизпълнение на държавния бюджет като през миналата година. От средата на 2019 г., когато въведем тол системата, ще имаме достатъчен ресурс да направим ударно до края на годината онези ремонти, които няма да успеем през тази, посочи министърът.

През тази ще бъдат довършени две тунелни тръби на АМ "Хемус" - "Витиня", която беше ремонтирана частично през 2017 г., и "Ечемишка", както и три мостови съоръжения. Според възможностите на бюджета през тази и следващата година ще бъдат ремонтирани още тунелите "Траянови врата" на АМ "Тракия" и намиращите се на територията на Велико Търново.