Белгийският производител на електронни компоненти Melexis съобщи в сряда, че планира да инвестира 75 милиона евро в рамките на следващите пет години в разширяване на дейността си в България, предава SeeNews.

Първата вълна от инвестиции ще е още през тази година, като в завода в София ще бъдат вложени 17 милиона евро и ще бъдат наети още 150 души. В момента Melexis е разположила производството си на 7 500 кв. м., а планът е да добави нови 15 000 кв. м. за съоръжения за проучване и разработка (R&D), по-голяма складова база и разширяване на самия завод за производство.

След края на 2018 г. общият брой на служителите в София ще нарасне до 575, а до 2022 година ще бъдат наети още 160 души. В България белгийската компания произвежда микрочипове за автомобилната индустрия.

Melexis ще увеличи и инвестициите във Франция.

"Радваме се, че можем да разширим дейността в две от европейските ни локации, за да посрещнем растящото търсене", казва Веерле Лозие, вицепрезидент в компанията. В световен мащаб Melexis работи в 14 държави и дава работа на 1 400 души.