Фонд, използван от мормонската църква, е укривал инвестиции за милиарди долари в продължение на повече от 20 години, пише Quartz, като цитира американската Комисия по ценните книжа и борсите.

През 2019 г. вътрешен източник разгласява в медиите, че организацията Ensign Peak Advisors, която управлява инвестициите на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, разполага с над 100 млрд. долара капитал. Средствата идват от плащаният от вярващите десятък, като по думите на подалия сигнала бивш портфолио мениджър те са отивали в хедж фондове, земя и публични капиталови инструменти - въпреки, че, като структура на религиозна институция, фондът е освободен от данъци.

Гръцката църква е пред фалит

Гръцката църква е пред фалит

Приходите пресъхват, а данъците се увеличават

Така той трябвало да разкрие какви публично предлагани ценни книжа притежава, тъй като портфолиото му надхвърля 100 млн. долара. Вместо това създал кухи фирми из САЩ и обявил, че те са собствениците на активите.

В хода на разследването на регулатора едно от дружествата към 2005 г. е било свързано директно със служител на мормонската църква, като по онова време ръководството ѝ специално обърнало внимание на ангажираните с цялата операция да положат повече старание в това да не бъде лесно проследима връзката между кухите фирми и Ensign Peak.

Така необявените активи към 2018 г. са достигнали близо 32 млрд. долара.

Инвестиционният фонд на Църквата на Англия със 17.1% печалба

Инвестиционният фонд на Църквата на Англия със 17.1% печалба

Впечатляващият резултат би предизвикал завист в много от добре познатите и опитни имена в бранша

Регулаторът глоби фонда с 4 млн. долара и църквата - с 1 млрд. в рамките на извънсъдебно споразумение за нарушенията в периода 1997 г. - 2019 г. Освен това Ensign Peak вече спазва правилата за деклариране на собственост. Към момента данъчните власти в САЩ все още не са коментирали случая.

Твърдението на църквата е, че с парите се финансират мисионерската и филантропската ѝ дейност. WSJ цитира нейни членове, според които би било по-добре милиардите долари да се използват за активна битка с бедността по света, вместо да се трупат. Ръководителят на Ensign Peak Роджър Кларк посочи, че една от причините религиозната организация да не иска публичност за богатството си е, че е имало опасения, че вярващите може да спрат да плащат десятък.