Френската застрахователна компания AXA ще увеличи 4 пъти инвестициите си в природосъобразни проекти до 2020 г. на 12 млрд. евро (10.6 млрд. долара) и ще се откаже от инвестициите си във въгледобивната индустрия.

Френската компания, която е най-големият застраховател и втората най-голяма финансова компания в света, от няколко години е съсредоточена върху инвестициите си в екологични проекти. 

"През 2015 г. AXA се ангажира да достигне до 3 млрд. евро зелени инвестиции до 2020 г. Като се има предвид, че тази цел вече е постигната, групата реши да учетвори първоначалната си цел и да достигне 12 млрд. евро до 2020 г.", каза застрахователят.

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на срещата на върха по въпросите на климата тази седмица, където ще настоява богатите държави да увеличат финансирането за справяне с изменението на климата и да призоват инвеститорите по света да се откажат от замърсителите в опит да ускорят усилията си за борба с глобалното затопляне.

Що се отнася до отказа от инвестиции във въгледобива, AXA ще се насочи към компании, които получават повече от 30% от приходите си от въглища. Компанията няма да застрахова нови проекти за въглищни мини, нито проекти, свързани с петролен пясък, включително свързаните с тях тръбопроводни компании.