Регулярно по света се появява фалшиво злато. И докато това често се случва на Запад, най-новият златен скандал, който също включва и най-голямото количество от благородния метал, който не се оказа такъв, се разрази в Китай, при това - отново във вече печалната провинция Ухан, предаде Zero Hedge, позовавайки се на китайското издание Caixin.

Историята започва още около 2015 г., когато Kingold Jewelry, собственост на и управлявана от бившия военен Джиа Жихонг, започва да изтегля кредити, чиито размер до днес ще достигне 20 млрд. юана или 2,8 млрд. долара, от различни местни тръстове. Като най-голямата рафинерия за злато в провинцията, Kingold обезпечава заемите си със злато, чието количество, депозирано в различните кредитори, достига 83 тона.

Това е впечатляващо количество за Китай, което се равнява на почти една четвърт от годишното производство на благородния метал и на около 9% от златните резерви на страната.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Но още през есента на миналата година Kingold се оказва финансово затруднена и спира да обслужва част от заемите си. Затова през февруари един от тръстовете - Dongguan Trust, решава да ликвидира метала, с който е обезпечен отпуснатия кредит. Но когато те го дават за претопяване, става ясно, че кюлчетата са от позлатен мед, а не от истинско злато.

Разбира се, това шокира кредиторите на компанията, най-големият сред които - Minsheng Trust, получава разрешение от съда да направи тестове на кюлчетата, преди датата на падежа на задълженията на Kingold. Не е изненадващо, че и те се оказаха фалшиви, когато резултатите бяха готови в края на май.

Запитан дали от компанията му са фалшифицирали златото, Жихонг отрича и посочва, че в миналото са купували по-нечисто злато. В интервю пред Caixin той също отрича, че Kingold е фалшифицирала злато.

"Как може златото да е фалшиво, ако застрахователните компании са приели да го застраховат?", пита реторично той в отговор на журналистическия въпрос, след което обвинява самите застрахователи и отказва да коментира темата повече.

Златото е още по-близо до най-високата си стойност от 2011 година насам

Златото е още по-близо до най-високата си стойност от 2011 година насам

След като броят на заразените с коронавирус мина 10 милиона

Независимо дали са участвали в измамата обаче, вероятно държавната застрахователна компания PICC P&C ще плати за схемата, тъй като вече няколко кредитори на Kingold са завели дело срещу компанията и настояват тя да покрие разходите им, натрупани заради фалшивия метал. От съда обаче трябва да се установи дали това не е била процесуална грешка от тръстовете, тъй като застрахованото лице е Kingold, а компанията за преработка на злато всъщност не е завела иск за компенсации за златото.

Тя обаче ще бъде разследвана от специална комисия, съставена в провинция Хубей, която трябва да разкрие корена на измамата. Освен това Kingold вече е делистната от Шанхайската златна борса. Към това се добавят и финансовите ѝ проблеми - компанията вече е фалирала по дългове на стойност 1,8 млрд. юана, отпуснати от Dongguan, като през следващия месец предстои падежът на още 1,3 млрд. юана.

Сумите, получавани като кредити, е трябвало да се използват за разширяване на бизнеса и увеличаване на количествата от златни резерви на рафинерията, която години наред е фалшифицирала кюлчета злато. Преди две години тя стана мажоритарен собственик на автомобилния производител Tri-Ring, за който плати 7 млрд. юана в брой.