Стойността на активите на АО "МФК "Лахта центр" - оператор на строителството на 462-метровия небостъргач на Газпром в Санкт Петербург се оценява на $2,5 милиарда. Това следва от данните на "Газпром нефт", цитирани от Интерфакс.

В публикувания в четвъртък шестмесечен отчет по международните стандарти се посочва, че на "Многофункционалния комплекс Лахта Центр" се падат не по-малко от 5 на сто от консолидираната стойност на активите на групата. Стойността на активите на "Газпром нефт" в края на юни се оценява на 3,113 трилиона рубли. По този начин на проекта "Лахти" се падат не по-малко от 155 млрд. рубли или $2,48 милиарда по валутния курс в края на отчетния период.

Според отчета по руските счетоводни стандарти активите на "МФК "Лахта са достигнали стойност от 118 млрд. рубли или $2 милиарда. При това обемът на финансирането на проекта е достигнал 99,543 милиарда, показват данните на системата "СПАРК-Интерфакс".

По този начин към края на 2017 година разходите по финансирането на проекта са достигнали $1,728 млрд. (по валутния курс от края м.г.). Това което превишава стойността на изграждането на най-високата сграда в света - 828-метровата кула Burj Khalifa в Дубай - $1,5 милиарда.

Съдейки по включеното финансиране в активите на "МФК "Лахта центр" през предходните две години, което се оценява на 84 % от стойността на проекта, може да се предположи че към средата на 2018 г. то е достигнало 130 млрд. рубли.

"Газпром" строи в Петербург най-високата сграда в Европа

"Газпром" строи в Петербург най-високата сграда в Европа

Кулата на обществено- деловия център ще достигне височина от 462 м

"Лахта центр"е многофункционален обществено-делови комплекс на площ от 13 хектара в Санкт Петербург на брега на Балтийско море. Небостъргачът трябва да стане седалище на руския енергиен гигант Газпром и неговата компания "Газпром нефт".

Строителство на небостъргача започна през 2012 година и се очаква да бъде завършено до края на тази година.