От автомобилния производител Toyota потвърдиха информацията за ново споразумение за сътрудничество с Mazda. Това съобщава AutoNews, като се позовава на изпълнителния директор на Toyota North America - Джим Ленц.

Съгласно споразумението двете японски компании планират да създадат съвместно предприятие в Съединените щати. Предприятието ще има капацитет да произвежда до 300 000 автомобила годишно. Заводът, в който ще работят около 4 000 души, ще започне производство на автомобили през 2021 година. 

Според предварителните данни от конвейера на завода ще слизат моделите Toyota Corolla и Mazda CX-7. Инвестициите в проекта ще възлязат на 1,6 милиарда долара. Заводът ще се намира в щата Алабама или в Северна Каролина. 

Освен това партньорите ще разработят иновативни технологии, включително автомобили с електрическо задвижване. Като част от новата сделка, Toyota ще получи 5% от капитала на Mazda, а Mazda ще получи 0,25-процентен пакет акции от Toyota.

Сътрудничеството включва съвместна работа по информационно- развлекателни системи, технологии за комуникация между автомобили, електромобили и системи за безопасност. 

В момента Toyota продава префасонирана версия на модела Mazda2 под наименованието Yaris iA в Северна Америка. Сега, според новата сделка, Mazda ще представи на японския пазар собствена версия на товарния фургон на Toyota.