Ford обяви, че планира да инвестира 29 млрд. долара в електрически и автономни превозни средства до 2025 г., предаде MotorTrend. Основната част от разходите или общо 22 млрд. долара ще бъдат насочени именно към електромобилите, а сумата е двойно по-голяма от първоначално обявената.

Така целта на компанията надхвърля и тази на General Motors, които ще похарчат 27 млрд. долара за пускане на 30 електромобила до края на 2025 г. GM също се надява да продава само електрически превозни средства до 2035 г. - план, който Ford не постигна, тъй като преследва различни алтернативи за задвижване.

Volkswagen обаче остава лидер, като планираните им вложения надхвърлят и двата водещи американски автомобилни производителя взети заедно и възлизат на 86 млрд. долара.

От тази годиона Ford ще пусне SUV версията Mustang Mach-E, който главният изпълнителен директор на компанията Джим Фарли определи като първия истински конкурент на масовия пазар на Tesla. Освен него те показаха и електрическия микробус Ford E-Transit, който също ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година. Това ще бъде първото от много електрически търговски превозни средства, които производителят обеща. Сред останалите са електрическа версия на пикапа F-150, която трябва да дебютира към средата на 2022 г.

Фарли каза, че Ford има две специализирани платформи за електрически превозни средства, които компанията планира да използва за леки автомобили и кросоувър SUV, камиони и търговски превозни средства. GM има единна модулна платформа и система за управление на батерията, която може да се използва за превозни средства от всякакви форми и размери.

Тъй като електромобилите стават основни в гамата на Ford, Фарли каза, че специалният производствен капацитет за тези модели ще се разшири в световен мащаб. Днес Ford произвежда или се готви да произвежда такива в Мичиган (F-150); Мисури (E-Transit); Онтарио, Канада (SUV); и Мексико и Китай (Mach-E), а други дестинации ще бъдат обявени в бъдеще.

Първоначално Ford обеща да инвестира 11,5 млрд. долара за електромобили до 2022 г. и до момента са похарчили 7 млрд. долара от тях. Новото съобщение означава, че компанията ще похарчи още 15 млрд. долара за електромобили до 2025 г. Освен тях ще се инвестират и 7 млрд. долара за автономни превозни средства също в продължение на 10 години (до 2025 г.), като по-голямата част от тях (5 млрд. долара) ще бъдат изразходвани през втората половина на този период.