Община Варна скоро ще получи доставка от 60 електрически автобуси, от които 40 тип "соло" и 20 тип "съчленен". Към тях ще има и 60 зарядни станции за бавно зареждане и 2 за бързо зареждане. Доставката на акоавтбусите произведени в Китай е по проект "Екологично чист транспорт за Варна", който се реализира от Община Варна по оперативна програма (ОП) "Околна среда", съобщиха от общината.

Целта на проекта е да допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посредством намаляване на нивата на фини прахови частици и азотни оксиди, опазване на околната среда и повишаване на качеството на услугите в обществения транспорт.

Това каза днес във Варна ръководителят на проекта Младен Иванов, в присъствието на екипа по проекта. Очаква се новите автобуси да бъдат доставени в края на месец септември или в началото на октомври, обясни още Младен Иванов.

Екологичните превозни средства ще обновят парка на общинската фирма "Градски транспорт". Автобусите тип "соло" са с приблизителна дължина 12 метра и 20 броя седящи места, а съчленените - с приблизителна дължина 18 метра и с минимум 36 седящи места. Те ще бъдат оборудвани с ABS и ASR системи, които осигуряват безопасност при шофиране.

Автобусите ще имат батерии от модулен тип, с възможност за подмяна, ще са оборудвани с климатик, допълнително отопление за зимата и рампа за трудноподвижни лица и детски колички.

Стойността на проекта е 85,5 млн. лв., от които почти 70 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 15,4 млн. лв. са средства, осигурени от Община Варна, посчват още от общината.

Това е пореден проект по европейска програма, разработен от екип на Община Варна, с цел поетапно обновяване на автомобилния парк на обществения градски транспорт.

До момента успешно са реализирани още три проекта, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса.

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Кои чуждестранни туристи имат най-голям интерес към почивка във Варна

Във водите край Варна ще има около 50 туристически плавателни съда