Австралия ще създаде фонд от 2 млрд. австралийски долара (1.46 млрд. щатски долара), който да отпуска заеми на тихоокеанските държави за инфраструктура, тъй като Канбера се стреми да противодейства на влиянието на Китай в региона.

Австралия и Китай се борят за влияние в слабо населените тихоокеански островни държави, които контролират огромни части от богатите на ресурси океани, пише Reuters.

Пекин похарчи 1.3 млрд. долара за доверителни заеми и подаръци от 2011 г. насам, за да се превърне във втория по големина дарител в региона след Канбера, което създаде опасения, че няколко малки държави могат да се окажат финансово претоварени и сериозно задлъжнели към Китай.

За да се противопостави на тази тенденция, Австралия ще поднови фокуса си върху Тихия океан, основно чрез нов инфраструктурен фонд.

"Тази инфраструктурна инициатива за 2 млрд. долара ще даде значителен тласък на подкрепата на Австралия за развитието на инфраструктурата в Тихоокеанските страни и Източен Тимор", заяви австралийският премиер Скот Морисън в публична реч в Куинсланд.

"Тя ще инвестира във важна инфраструктура като телекомуникациите, енергетиката, транспорта, водата и ще разшири нашите доларови помощи", посочи Морисън, цитиран от Reuters.

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Страната на изгряващото слънце все още е инвеститор номер 1 в Югоизточна Азия

Анализатори на външната политика твърдят, че новият инфраструктурен фонд на Австралия ще тества вече охладнелите й отношения с Китай, нейният най-голям търговски партньор.

"Това обявяване ще бъде показател за това дали Австралия може да подобри отношенията си с Пекин, правейки неща, които преди биха раздразнили Китай", казва Ник Бисли, професор по международни отношения в Университета в Мелбърн.

Връзките между двете страни са напрегнати, след като Австралия обвини Китай в намеса във вътрешните й работи в края на миналата година.

Външният министър на Австралия Марис Пейн се среща в четвъртък с китайския си колега в Пекин, първото посещение на висш австралийски държавен служител от 2 години, след като двустранните отношения се влошиха.

Австралия вече обеща да развие няколко инфраструктурни проекта в тихоокеанския регион през тази година, но бе принудена да използва допълнителен бюджет, за да ги финансира.

През май Канбера обяви, че ще похарчи около 200 млн. австралийски долара за полагането на подводни кабели в Папуа-Нова Гвинея и Соломоновите острови. Тя се договори с в Папуа-Нова Гвинея да помогне и за изграждането на военноморска база на острова, измествайки Китай като потенциален партньор за развитието на пристанищата.