В началото на тази седмица стана ясно, че световнитят технологичен гигант Microsoft готви мащабна инвестиция в Гърция. В понеделник медиите в южната ни съседка съобщиха, че компанията ще вложи 1 милиард евро в изграждането на три центъра за данни в Атина.

Така стана ясно, че Гърция ще се присъедини към седемте към момента европейски държави, в които Microsoft има такива. За сравнение в световен мащаб лидерът в ИТ индустрията присъства на общо 26 пазара с такива.

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Следват девет месеца преговори за споразумение

Тази новина дойде само няколко месеца, след като американската компания придоби гръцкият софтуерен разработчик Softomotive срещу 100 милиона евро. Малко след сделката пък от Microsoft потвърдиха, че планират създаването на център за развойна дейност в столицата на страната. 

На фона на бързото развитие на технологичния сектор в България, който се превърна в един от двигателите на икономическия растеж през последните години, председателят на Българската стартъп асоциация BESCO Добромир Иванов излезе с коментар в своя Facebook профил по това защо изборът на Microsoft да направи подобно вложение в Гърция е от ключово значение за сектора у нас. Публикуваме неговия коментар без редакторска намеса:

Microsoft дава €100 милиона за Softomotive

Microsoft дава €100 милиона за гръцка софтуерна фирма

Фирмата има над 9000 международни клиенти

"Защо изборът на Майкрософт да отиде в Гърция е важен за нас?

Важен е, защото това е шамар, който ни показва къде всъщност е проблемът в България.

❌Гърция има по-лоши IT кадри от България!

❌Гърция има по-високи данъци от България!

❌Гърция има по-скъп ток от България!

❌Гърция има по-топъл климат и съответно лятото подръжката на data център е по-скъпо!

❌Гърция има по-лоша Интернет свързаност от България!

И въпреки това Майкрософт избра Гърция. ✅Защото институциите на Гърция работят по-добре.

✅Защото правната рамка на Гърция е по-добра.

✅Защото в Гърция може да нямаш толкова добри кадри, но те имат работещи Сини карти и можеш да привлечеш бързо такива от целия свят, а тук не е така.

✅Защото Гърция може да има много проблеми, но Осемте джуджета трудно ще се случат там по този начин.

Изборът на Майкрософт показва, че "IT Хъб на Балканите", "Силициева долина на Европа", "Стартъп инкубатор" и т.н не се става с евтина работна ръка. Ще споделя няколко истории, които според мен показват ефекта от проблемите в институциите в България:

⚫️История 1: Когато някоя компания започва преговори за такава сделка най-често тя минава през Агенцията по инвестиции. В BESCO имаме опит с компании минаващи от там. Процес, който трае понякога 2+ години. Хората губят пари и спешно имат нужда да им се оправят документите, нашите не отговарят с месеци на мейли, а по телефона отговарят неща от сорта на "Звъннете другия месец, защото този имаме едно събитие!". "Звъннете другия месец, защото отпуски..."

⚫️История 2: Имахме среща на ниво членове на Министерски съвет и ни питат:

- Можете ли да помогнете Google да отворят Google campus в България

- Google трудно ще отвори такъв, защото за Източна Европа имат в Полша. Дали може да се говори за подобно нещо, но от друга компания?

- Борисов знае Google!

⚫️История 3: Това не е история, а просто гледах лайф на премиера от преди няколко дни. В него той беше много горд как не сме тръгнали да правим двигатели за коли и те сега като стават електрически старите двигатели не им трябват. А ние си правим стъкла, врати, фарове...все неща, които ще им трябват!?