“1500 раздават юмруци на улицата” четем във в. “Монитор”
Над 1500 разследвания за сбивания при различни случаи на хулигански прояви са изяснявани от полицията през изминалата година в страната. В 99% от тях извършителите са били ясни, тъй като побоищата са станали на публично място и пред свидетели, какъвто беше и случаят с пребития шофьор след катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ и битото семейство на Околовръстното шосе. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че не може да се каже колко от тези 1500 досъдебни производства са били след спречквания на пътя, но подчерта, че реакцията на полицията и при двата нагли побоя е била бърза, а събраните доказателства - достатъчни, за да търсят адвокатите споразумения с прокуратурата.

За да не се стига до нови подобни изцепки, ще бъдат изкарани още полицаи на улицата, а в момента тече процедура по избирането на нови 100 служители за столичната полиция.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„Цветан Василев поискал сръбско гражданство", четем на първа страница на в. „24 часа"
Сърбия вече отказала политическо убежище на бившия банкер

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия преди повече от година и половина, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници в Белград.

Тамошните власти обаче му отказали с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към Европейския съюз, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

Един час продължи изслушването на бившия банкер във Висшия съд в Белград в сряда по делото за екстрадирането му у нас.

Прочети още от в. „24 часа"

“Боклук  топли 30 000 домакинства в София" четем на първа страница на в. “Труд”
Новата инсталация за производство на ток и парно от RDF горивото - крайния продукт след изгарянето на отпадъците в завода за боклука в столицата, ще осигурява топлинна енергия за 30 000 домакинства. Съоръжението ще бъде построено в ТЕЦ София с ноу хау от Виена. Това стана ясно след среща на кмета Йорданка Фандъкова с градоначалника на австрийската столица Михаил Хойпл.

Столичната община ще ползва виенски консултанти по екология, за да направи съоръжението така, че да няма щети за въздуха и околната среда при работата му. Една е четирите инсталации за изгаряне на боклука във Виена е в центъра, но това не влияе на качеството и чистота на атмосферния въздух.

Прочети още от в. “Труд”

Московски спря поръчки за десетки милиони”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски нареди да бъдат спрени няколко обществени поръчки на обща стойност няколко десетки милиона лева. Това научи "Стандарт" от достоверен източник от транспортното ведомство. Поръчките са спрени за извършване на допълнителни проверки за спазването на законовите изисквания при провеждането на процедурите им поради съмнения за корупция. Най-голямата от тях е поръчка по ЗОП на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за доставка на релси на нуждите на компанията.

Става въпрос за Рамково споразумение за срок от 4 години за доставка на общо 21 хил. тона релси от стария тип UIC 49 и от новия тип UIC 60 с дължина 25 м и от различни марки стомани. Общата стойност на поръчката е 47.217 млн. лв.

Прочети още от в. “Стандарт”

""Булгартабак" спира износа за Близкия Изток", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
От 1 април 2016 г. "Булгартабак" преустановява производството и продажбите на продукцията си за регион Близък изток, съобщиха от компанията в сряда. По информация на "Капитал" от този пазар идват около 80% от приходите от износ на фирмата.

Новината идва няколко месеца след като Турция за пореден път постави въпроса за значителния дял, който марките на "Булгартабак" заемат на нелегалния пазар в Турция. Факт, който е отбелязан в последния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и корупцията. "Известен факт е, че членове на терористичните организации ПКК и Съюзът на кюрдските общности (KCK) налагат рекет под формата на такса малко преди контрабандните цигари да влязат в Турция. Предположението е, че през последните години 80% от контрабандните цигари влизат в Турция през източните и югоизточните погранични райони и (...) терористичните организации придобиват значителни приходи от тази си дейност", е записано още доклада.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

"ЕК парира натиска за отмяна на мониторинга на България” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Европейската комисия отхвърли категорично всички опити да й бъде оказан натиск за отмяна на мониторинга на България по линия на правосъдие и вътрешен ред. Българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, подкрепени от колеги от ПЕС, АЛДЕ и ЕНП, се опитаха да убедят ЕК, че наблюдението е дискриминационно, изчерпано и се използва само за вътрешнополитически битки.

Зам.генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу обаче заяви, че никой до момента не може да твърди, че Комисията е несправедлива или не е независима в преценките си. Тя припомни, че ЕК винаги е подкрепяла българските власти и дори е осигурявала финансиране чрез еврофондовете за реформите, но в същото време не забелязвала устойчивост в много от областите, които е посочвала като проблемни в последните години.

Прочети още от статията на в. “Сега”

„Забраната за диво къмпингуване отпада засега", пише в. “Капитал Daily”
Няма да има тотална забрана за къмпингуването извън обозначените за това места. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на обществената дискусия на предложенията за изменение на Закона за туризма, които бяха публикувани за обществено обсъждане миналата седмица. "Чл. 207а от Закона за туризма в този си вид ще отпадне, защото е неработещ, но трябва да има ред и правила", заяви Ангелкова.


Междувременно стана ясно, че от ГЕРБ са внесли поправка в парламента за отпадане на забраните за къмпингуване, разписани и в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. До смяната на курса на 180 градуса се стигна след протести и разпореждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ спешно да инициират отмяна на забраната за къмпингуване в зона А, т.е. до 100 метра от водата, по Черноморското крайбрежие малко след гласуването на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене в парламента.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Искате да инвестирате? Елате утре", пише в. “Сега”
Управляващите много обичат да пътуват в чужбина с аргумента, че агитират чуждестранни инвеститори да вложат парите си у нас. Но много често подобни срещи минават само като протоколни събития и любезни разговори без особен резултат. По подобен начин протекоха и част от последните посещения на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който само през февруари успя да посети Бразилия, Германия, Узбекистан... На лов за чужди инвеститори бяха и премиерът Борисов, който наскоро се завърна от Израел, строителният министър Лиляна Павлова, която също реши да намине до Узбекистан заедно с Лукарски, а министърът на енергетиката Теменужка Петрова се озова в Азербайджан.

Според отчетите инвестициите напоследък растат, но през годините кривата изобщо не е толкова устойчива. По данни на БНБ за миналата година те са 1.575 млрд. евро, което е повече с 22.5% спрямо януари - декември 2014 г.

Прочети още от в. “Сега”

“Всеки пети се мести от Гърция заради бежанците“, четем във в. “Монитор”
БГ хотелите пълни, спират резервациите заради несигурността в Египет, Тунис и Турция
Всеки пети български турист, или около 100 хил. души, ще избере друго място за почивка, вместо да отмаря в Гърция това лято. Промяната в дестинацията се дължи предимно на бежанската криза, чието влияние върху туризма при съседите вече се усеща. Струпването на бежанци в курортната част на Северна Гърция оказва негативно влияние, тя се оказа непредсказуема дестинация както по отношение на затварянето на границата през зимата, така и по отношение на това, което ще се случи през лятото. Нашествието на мигранти в южната ни съседка обаче няма да разколебае близо 400 хил. българи да отидат на почивка в Гърция. Това сочи прогнозата на Института за анализи и прогнози в туризма, изказана от неговия директор Румен Драганов.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„Таксиметровите шофьори ще плащат патентен данък", пише в. „24 часа"
Oт 400 до 1000 лв. патентен данък ще плащат таксиметровите шофьори. Това решиха депутатите от регионалната комисия като гласуваха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от група депутати от няколко партии.

Данъкът ще се дължи за всеки отделен автомобил, а размерът му ще се определя с наредба на съответната община.

Той ще се декларира до 31 декември на предходната година и ще се плаща на две вноски - до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, за която е дължим на общината. За предплатения данък ще се прави отстъпка от 5 на сто.

Прочети още от статията на в. „24 часа"

”Русия издумкала $540 млн. в Сирия", пише в. “Стандарт”

Военната операция на Русия в Сирия, която продължи 167 дни, струвала на Москва около 38 млрд. рубли (към 540 млн. долара), твърди "РБК Дейли". Говорителят на Кремълт Дмитрий Песков заяви, че оценките на властите не съвпадат с изчисленията на вестника.

Основната част от разходите - около 33,7 млрд. рубли, отишли за поддръжката и полетите на бойните самолети, посочва изданието. От началото на операцията броят на излитанията бил над 8600, съобщават от руското министерство на отбраната. В полетите са участвали най-новите изтребители Су-35, многофункционалните бомбардировачи Су-34 и Су-24, и щурмовите Су-25.

На второ място са разходите, свързани с изстрелването на крилатите ракети "Калибър". По време на кампанията са осъществени 48 пуска, цената на всеки от тях е до 50 млн. рубли (по курса на деня на изстрелването). Така общата сума е около 2,4 милиарда рубли.

Прочети още от в. “Стандарт”